Na hlavný obsah

Záchranári v Japonsku bojujú po zemetrasení s časom: Stúpol počet obetí, zranených aj nezvestných

Od zemetrasenia uplynuli viac ako tri dni.

Záchranári v Japonsku bojujú po zemetrasení s časom: Stúpol počet obetí, zranených aj nezvestných
Policajt a pes prehľadávajú zrútený dom po zemetrasení v japonskom meste Wadžima. Foto: TASR/AP

Záchranári v Japonsku bojujú s časom, aby našli ďalších preživších v troskách po pondelkovom (1. 1.) silnom zemetrasení v prefektúre Išikawa. Podľa agentúry AP počet obetí katastrofy stúpol na 84.

Zvýšil sa aj počet nezvestných, pričom miestne úrady ich počet odhadujú na 79. Najmenej 330 ľudí utrpelo zranenia, z toho 26 vážne.

Od zemetrasenia uplynuli viac ako tri dni a podľa odborníkov sa šance na záchranu preživších po 72 hodinách rýchlo znižujú. Záchranné práce navyše výrazne komplikuje poškodená infraštruktúra, silný dážď a následné otrasy, ktoré môžu spôsobiť zosuvy pôdy.

Presný rozsah katastrofy, ktorá postihla polostrov Noto, zatiaľ nie je známy. V meste Suzu, ktoré má 13-tisíc obyvateľov, sa podľa starostu zrútilo 90 percent budov.

Dramatická situácia je aj v meste Wadžima, kde je podľa úradov pod troskami uväznených veľké množstvo ľudí. Približne 33-tisíc ľudí našlo útočisko v evakuačných centrách, pričom viac ako 100-tisíc domácností je bez dodávok vody a 30-tisíc bez elektriny, informovala agentúra Reuters.

Pomáhajú tisíce vojakov

Premiér Fumio Kišida vo štvrtok (4. 1.) oznámil, že v oblasti bude pomáhať 4 600 vojakov, pričom doteraz ich bolo približne 1 000. Pomoc sa však na odľahlý sever polostrova Noto dostáva pomaly kvôli poškodenej infraštruktúre.

„Aj keď dám deťom svoju porciu jedla, stále im to nestačí. Posledné dva dni som takmer nič nejedla,“ povedala 30-ročná žena z mesta Suzu pre japonské noviny Asahi Shimbun.

Po pondelkovom zemetrasení s magnitúdou 7,6 zasiahlo prefektúru Išikawa takmer 600 ďalších menších otrasov. Prefektúra leží približne 300 kilometrov od Tokia na opačnom, severnom pobreží ostrova Honšu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet