Na hlavný obsah

Politici reagujú na prezidentku: Opozícia ju oceňuje, podľa koaličných poslancov bola jej argumentácia účelová

Väčšina opozície sa s vystúpením prezidentky stotožňuje.

Politici reagujú na prezidentku: Opozícia ju oceňuje, podľa koaličných poslancov bola jej argumentácia účelová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas vystúpenia v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezidentka vo štvrtok (18. 1.) napoludnie vystúpila v pléne parlamentu. Predniesla svoje výhrady k novele Trestného zákona z dielne vlády, o ktorej aktuálne rokuje parlament.

Ako slová prezidentky vnímajú samotní poslanci parlamentu, zisťovala redaktorka RTVS Nina Janešíková:

Prezidentka precíznou argumentáciou potvrdila pripomienky Progresívneho Slovenska (PS) k návrhu novely Trestného zákona. Povedal to predseda hnutia Michal Šimečka v reakcii na jej vystúpenie.

„Prezidentka Čaputová predniesla v parlamente silný a veľmi kritický prejav. Precíznou argumentáciou potvrdila naše vážne pripomienky ku škandalóznemu spôsobu, akým Ficova koalícia pretláča svoj promafiánsky balíček, aj k jeho škodlivému obsahu,“ skonštatoval.

Hlava štátu podľa Šimečku tiež ukázala, prečo je dôležité, aby bola v prezidentskom paláci silná a autonómna osobnosť. „Je to dôležitý odkaz pre prezidentské aj európske voľby, ktoré nás čoskoro čakajú – táto vláda naozaj nemôže mať všetko,“ dodal.

Plaváková vystúpenie ocenila

Poslankyňa NR SR Lucia Plaváková (PS) taktiež ocenila vystúpenie prezidentky. „Poukazuje to na to, akým závažným zmenám čelíme, ktoré sa majú udiať v skrátenom legislatívnom konaní,“ dodala.

Plaváková si myslí, že zmeny novely Trestného zákona sú veľmi problematické. „Odborné hlasy odznievajú zo strany opozície, vidíme ich aj zo strany rôznych organizácií, ktoré sa venujú právnemu štátu a taktiež odzneli aj z úst prezidentky,“ vyjadrila sa.

Väčšina koaličných poslancov dnes prvýkrát počula, akú hrôzu idú schváliť. Uviedol to predseda SaS Richard Sulík.

S hlavou štátu sa strana stotožňuje, že vládna koalícia musí dodržiavať platné pravidlá. Prezidentka podľa Sulíka veľmi dôrazne upozornila najmä koaličných poslancov, aby nehazardovali s bezpečnosťou Slovenska.

Stotožňuje sa aj KDH

Prezidentka jasne a zrozumiteľne pomenovala problémy, ktoré vyplývajú z predloženej novely Trestného zákona. Po prejave hlavy štátu to povedal predseda KDH Milan Majerský. Hnutie sa s výhradami prezidentky stotožňuje.

Poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD) však uviedol, že vystúpenie prezidentky vyznelo ako vystúpenie opozičného politika.

„Túto rétoriku, ktorú sme počuli od prezidentky v pléne, som už počul niekoľkokrát. Osvojila si len argumentáciu, ktorú predkladá opozícia,“ doplnil poslanec. Podľa Gašpara je argumentácia prezidentky nedostatočná a účelová.

Podľa Danka ide o prázdne reči

Prezidentka Zuzana Čaputová počas svojho príhovoru v pléne ukázala, aké ciele a „prázdne reči“ má opozícia. Uviedol to šéf SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko.

Danko vysvetlil, že poslanci SNS v sále pri prejave prezidentky chýbali pre svoje výhrady voči nej. „Prezidentka ignorovala výsledky volieb, nechcela menovať nášho ministra, vydierala nás a nútila nás k zmene nominácie,“ vyhlásil Danko.

Prezidentka podľa neho v sále ukázala ciele opozície. „Opozíciu spája jediné – ‚okydávať‘ slovenskú vládu v Bruseli, ničiť nás, ponižovať a deptať,“ povedal. Opozícia podľa neho využije čokoľvek na to, aby poukázala, že vláda Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS nemá budúcnosť. SNS podľa Danka urobí všetko pre to, aby vláda vydržala.

Vládu to nezastaví, myslí si hnutie Slovensko

Prezidentka predniesla vecné argumenty k návrhu novely Trestného zákona. Zhodnotil to predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš v reakcii na jej vystúpenie v pléne NR SR. Podotkol, že vládu „organizovaného zločinu“ však nezastavia v ničení právneho štátu.

„Je správne, že prezidentka prišla do parlamentu a povedala dosť argumentov, ktoré zazneli aj v pléne počas našich vystúpení,“ poukázal Šipoš. Je podľa neho dôležité, aby každý zabojoval o právny štát a vyjadril názor. Podotkol, že zrušenie špeciálnej prokuratúry a škodlivé zmeny v Trestnom zákone odsudzuje viacero inštitúcií.

Hnutie Slovensko bude podľa jeho slov do poslednej chvíle bojovať za záchranu právneho štátu a zachovanie spravodlivosti.

Na zmeny podľa Remišovej doplatia občania

Podľa poslankyne Veroniky Remišovej (Slovensko, Za ľudí, KÚ) bol prejav prezidentky vecný a odborný. „Z pozície svojej funkcie demaskovala klamstvá súčasnej vládnej koalície,“ uviedla. Na zmeny podľa Remišovej doplatia v prvom rade občania.

„Za lúpeže, krádeže, vlámania už nebude odradzujúci trest, ktorý by bol prevenciou proti trestnej činnosti, ale páchatelia budú môcť vyviaznuť len s minimálnym trestom či domácim väzením,“ dodala.

Prezidentka vo štvrtok napoludnie vystúpila v pléne parlamentu. Predniesla svoje výhrady k novele Trestného zákona z dielne vlády, o ktorej aktuálne rokuje parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko