Na hlavný obsah

Opozičný ruský kandidát na prezidenta: Ľudia ma podporujú, lebo chcú urobiť niečo pre mier

Boris Nadeždin nazbieral už 100-tisíc podpisov.

Opozičný ruský kandidát na prezidenta: Ľudia ma podporujú, lebo chcú urobiť niečo pre mier
Na snímke dlhé rady pred volebným štábom kandidáta na ruského prezidenta Borisa Nadeždina. Foto: TASR/AP

Kandidatúru bývalého ruského poslanca Borisa Naděždina, ktorý sa v marci chystá v prezidentských voľbách postaviť súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, podporilo svojím podpisom už vyše 100-tisíc ľudí. V Rusku i v cudzine sa na podpisové hárky tento týždeň tvorili rady.

Širokú podporu Nadeždin v rozhovore s agentúrou Reuters pripísal želaniu mnohých Rusov urobiť niečo pre ukončenie bojov na Ukrajine. Podpisy musia v Rusku nazhromaždiť kandidáti, ktorých nenavrhuje parlamentná politická strana.

„Ľudia sa podpisujú nie kvôli tomu, že by som sa im naozaj páčil, ale jednoducho preto, že je to príležitosť urobiť niečo pre mier. Aby celý ten príbeh skončil a ľudia prestali umierať,“ povedal Reuters Naděždin.

Opozičný politik zrejme skutočne funguje ako generická voľba pre Rusov, ktorí sú proti vojne. Vyvodili novinári agentúry z vyjadrení niekoľkých ľudí, ktorí sa prišli pod Nadeždinovu kandidatúru podpísať.

„Som tu, aby som dal najavo svoj protivojnový postoj. Mám za to, že je to jediná cesta, ako tento postoj vyjadriť, nemáme zatiaľ žiadnu inú, „povedal novinárom 42-ročný Moskvan Sergej Jasinskij.

Úrady musia jeho kandidatúru schváliť

V predchádzajúcich ruských voľbách sa už stalo, že sa vyzývatelia Vladimira Putina tvárili ako opoziční kandidáti. Následne sa ukázalo, že kandidovali v rámci dohody s Kremľom pre vytvorenie zdania legitímnych volieb, upozornila agentúra Reuters.

Túto úlohu podľa médií v roku 2018 zohrala kandidátka na prezidentku a moderátorka Xenija Sobčaková. Nadeždin tvrdí, že svoju kandidatúru s Kremľom nekoordinuje. Ruský portál Meduza ale s odvolaním sa na jeho nemenovaného známeho napísal, že sa politik s administratívou ruského prezidenta dohodol, aj keď nedostal záruku pripustenia k voľbám.

Či ruské úrady nakoniec Nadeždinovu kandidatúru schvália, zatiaľ nie je isté. V decembri ústredná volebná komisia zamedzila v účasti regionálnej novinárke Jekaterine Duncovej s vysvetlením, že v príslušnej žiadosti s podpismi mala množstvo chýb.

V utorok Naděždin oznámil, že nazhromaždil vyše 100-tisíc podpisov, ale že pokračuje v zbieraní. Aby ústredná volebná komisia jeho kandidatúru schválila, musí ju totiž doložiť aspoň 105-tisíc podpismi bez akýchkoľvek nezrovnalostí. Podpisy navyše musia byť od ľudí najmenej z polovice z asi osemdesiatky ruských regiónov. Pričom z jedného regiónu sa započíta maximálne 2 500 podpisov.

Nadeždina ako opozičného kandidáta už podporili niektoré známe osobnosti z radov ruských odporcov Kremľa. Podporu mu vyjadrili napríklad spolupracovníci väzneného Alexeja Navaľného ako Ljubov Sobolová alebo bývalý ropný magnát a zakladateľ opozičného projektu Otvorené Rusko Michail Chodorkovskij.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet