Na hlavný obsah

Parlament bude o novele Trestného zákona rokovať v zrýchlenom režime

Výhrady k skrátenému konaniu mala aj prezidentka.

Parlament bude o novele Trestného zákona rokovať v zrýchlenom režime
Poslanci sedia v rokovacej sále Národnej rady SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Národná rada (NR) SR bude o novele Trestného zákona rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Vo štvrtok (25. 1.) to odhlasovali poslanci.

Za prerokovanie novely v zrýchlenom režime hlasovalo všetkých 77 prítomných poslancov. Opozícia sa neprezentovala. Diskusia o novele v prvom čítaní tak bude trvať 20 hodín.

Rozprava k návrhu o skrátenom legislatívnom konaní k tejto novele trvala celú noc a skončila až nadránom. Koaliční poslanci totiž v stredu (24. 1.) odhlasovali, že sa bude rokovať bez prestávky, aby urýchlili koniec diskusie.

Opozícia ju naťahovala niekoľko dní s cieľom oddialiť plánované rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Diskusiu ukončili zástupcovia Smeru-SD Tibor Gašpar a minister spravodlivosti Boris Susko.

Odignorovali varovania prezidentky

K novele sa v parlamente vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Upozornila na riziká pri rýchlom prijímaní zásadných zmien, aké prináša novela Trestného zákona. Poslanci svojím štvrtkovým rozhodnutím prezidentkine varovania nevzali do úvahy.

Nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely môže podľa nej spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb.

Upozornila, že novela môže byť v kolízii s Ústavou SR. Odmietla argumenty vlády na zrýchlené prerokovanie novely, apelovala na odbornú diskusiu.

Obmedzenie vyjadrovania poslancov

Na prednesenie i schválenie návrhu viacerí opoziční poslanci reagovali skandovaním slova „hanba“. Namietali tento proces ako obmedzenie vyjadrovania sa poslancov.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pripomenul, že už do diskusie k návrhu na zrýchlený režim sa zapojili poslanci vystúpeniami, ktorých bolo 100.

Poukázal aj na to, že zákonodarcovia reagovali 2667 faktickými poznámkami. „Aby bolo zrejmé, aká rozsiahla bola,“ povedal na margo diskusie.

Viacerí poslanci tiež namietali, že sa nehlasovalo o ich procedurálnych návrhoch podaných počas diskusie. Predseda parlamentu reagoval, že niektoré neboli vo forme procedurálnych návrhov a o niektorých nebolo možné hlasovať.

Zuzana Mesterová (PS) preto požiadala o výklad k procedurálnym návrhom, kedy o nich treba dať hlasovať a kedy nie. Pellegrini deklaroval, že výklad zabezpečia.

Konflikt záujmov

Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková (obe SaS) upozornili, že v pléne sú aj poslanci, ktorí aktuálne čelia obvineniam v trestných veciach. Preto sú v konflikte záujmov pri hlasovaní o novele Trestného zákona.

Poznamenali, že v konflikte boli aj pri hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní a neupozornili na to vopred.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko