Na hlavný obsah

Čo uznesenie europarlamentu, ktoré kritizuje novelu Trestného zákona, znamená pre Slovensko?

EÚ nezastaví vyplácanie eurofondov pre Slovensko.

Čo uznesenie europarlamentu, ktoré kritizuje novelu Trestného zákona, znamená pre Slovensko?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredajšom (17. 1.) hlasovaní v Štrasburgu prijali uznesenie, ktoré kritizuje návrh novely Trestného zákona predložený vládou premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Za uznesenie hlasovalo 496 zo 630 prítomných poslancov, 70 bolo proti a 64 sa zdržalo hlasovania.

Európska únia Slovensku nezastaví vyplácanie eurofondov. Uznesenie europarlamentu totiž nie je legislatívne, a teda nemá právnu silu. Krajine však uberie na prestíži. Informoval zo Štrasburgu redaktor zahraničnej redakcie RTVS Viliam Hauser.

Môže sa preto stať, že na pôde Európskej komisie alebo Európskej rady budú slovenské delegácie a ústavní činitelia čeliť otázkam o detailoch k chystaným zmenám alebo k situácii na Slovensku ako takej.

„Žiadna strata eurofondov sa konať nebude, ale strata imidžu, reputácie Slovenska ako právneho štátu, to áno. Mne je to osobne ako poslancovi za Slovenskú republiku trochu trápne,“ uviedol europoslanec Jozef Mihál.

Europoslanec Robert Hajšel tvrdí, že je proti takýmto rezolúciám, ktoré odsudzujú „vlastnú krajinu“. Rezolúciu označil za nespravodlivú, pričom má udalosti na Slovensku pomenúvať neobjektívne. Práve toto označil za moment, ktorý škodí imidžu Slovenska v zahraničí.

Predkladatelia rezolúcie chcú uznesením poukázať na to, že sa Slovensko dostalo na „nesprávnu koľaj“. Avšak krajina nie je na tom tak zle ako napríklad Maďarsko, preto európske inštitúcie majú ešte šancu takýto ďalší postup zastaviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko