Na hlavný obsah

Pasažieri lietadla, ktorému po štarte vypadlo okno, podávajú žalobu a chcú odškodnenie

Letecká spoločnosť nie je menovaná ako žalovaná strana.

Pasažieri lietadla, ktorému po štarte vypadlo okno, podávajú žalobu a chcú odškodnenie
Lietadlo americkej spoločnosti Alaska Airlines. Foto: TASR/AP

Šesť pasažierov letu 1282 spoločnosti Alaska Airlines zažalovalo vo štvrtok (11. 1.) spoločnosť Boeing. Ide o incident z minulého týždňa, keď sa 5. januára na lietadle uvoľnil panel a lietadlo muselo núdzovo pristáť. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Šesť pasažierov a člen rodiny jedného z nich podali skupinovú žalobu vo štvrtok na súde okresu King County v meste Seattle. Za zranenia, ktoré pri incidente utrpeli, požadujú odškodnenie. Letecká spoločnosť nie je menovaná ako žalovaná strana.

„Aj keď je každý rád, že nehoda s odpadnutým panelom nastala, keď ešte posádka dokázala zvládnuť bezpečné pristátie lietadla na letisku, táto nočná mora spôsobuje ekonomické, fyzické a pretrvávajúce emocionálne následky, ktoré pochopiteľne našich klientov hlboko postihli. A je to ďalší rušivý bod v problémovej sérii lietadiel 737-MAX,“ napísal vo štvrtok vo vyhlásení advokát Daniel Laurence z právnickej firmy Stritmatter Kessler Koehler Moore, ktorá pasažierov zastupuje.

Niekoľkých pasažierov ošetrovali

Na Boeingu 737 MAX 9 sa počas letu uvoľnil bočný panel na mieste núdzových dverí, bezpečne sa však dokázal vrátiť na Medzinárodné letisko v Portlande. Niekoľkým pasažierom ošetrili zranenia, ktoré neboli život ohrozujúce.

Americká Federálna letecká správa (FAA) tento model lietadla v sobotu (6. 12.) uzemnila až do prešetrenia príčin nehody.

Boeing sa vo štvrtok odmietol k žalobe vyjadriť. Výkonný riaditeľ spoločnosti Boeing Dave Calhoun prevzal v utorok (9. 12.) zodpovednosť a povedal, že uvoľnenie panelu bol dôsledok „chyby“, ktorú urobil Boeing.

Navrhovaná skupinová žaloba sa týka 171 pasažierov letu, ich manželov či manželiek a registrovaných partnerov v domácnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet