Na hlavný obsah

Politológ k šoférskej kauze A. Danka: Svojím postojom Slovákom odkázal, že je niečo viac a nepatrí medzi nich

Dankove šance stať sa prezidentom sú podľa neho mizerné.

Politológ k šoférskej kauze A. Danka: Svojím postojom Slovákom odkázal, že je niečo viac a nepatrí medzi nich
Podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Postoj, aký k svojej minulotýždňovej autonehode zaujal podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS), je podľa politológa Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslava Štefančíka neprípustný v demokratickej krajine.

„Svojimi argumentmi odkazuje Slovákom, že je niečo navyše a nepatrí medzi nich. Že je politická elita a zákony či polícia sa k nemu majú správať inak. Táto kategória nadľudí je neprípustná v demokratických podmienkach,“ uviedol.

Pri tom, či by mal Danko odstúpiť zo svojej funkcie, podľa neho nie je nad čím uvažovať. „Ak žijeme v demokratickej spoločnosti, kde sú si všetci rovní pred zákonom, tak by mal určite odstúpiť zo svojej verejnej funkcie,“ vysvetlil Štefančík.

„Nie je to prvá kauza Andreja Danka, pre ktorú by mal odstúpiť z verejnej funkcie,“ dodal. Ako príklad spomenul kauzu Dankovej záverečnej práce, ktorá sa ukázala ako plagiát. „Keď sa pozrieme na Západ, kam chceme patriť, tak už aj za takéto veci sa odstupuje,“ skonštatoval.

Až časom sa podľa neho ukáže, či Andrej Danko o údajnom negatívnom výsledku dychovej skúšky neklamal.

„Nemal ujsť z miesta činu, mal počkať na políciu a možno aj sanitku, keďže v diskusii RTVS tvrdil, že sa ponáhľal domov, aby si ošetril zranenia. A to aj napriek tomu, že deň predtým v inej televízii vravel, že zranený nebol,“ povedal politológ.

Nehoda môže Dankovi podľa Štefančíka znížiť šance v boji o prezidentské kreslo. „Aj vzhľadom na jeho komunikačný talent má mizerné šance stať sa prezidentom SR,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko