Na hlavný obsah

Pred sto rokmi sa narodil kardinál Korec. Pri príležitosti osláv sa konala medzinárodná odborná konferencia

Podľa nitrianskeho biskupa sa stal Kardinál Korec duchovnou autoritou.

Pred sto rokmi sa narodil kardinál Korec. Pri príležitosti osláv sa konala medzinárodná odborná konferencia
Katolícka cirkev si pripomína 100. výročie narodenia Jána Chrizostoma kardinála Korca. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Katolícka cirkev si v týchto dňoch pripomína 100. výročie narodenia Jána Chryzostoma kardinála Korca. V nedeľu 21. januára sa v Katedrále – Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade konala slávnostná pontifikálna svätá omša.

V pondelok (22. 1.) pokračovali oslavy medzinárodnou odbornou konferenciou, ktorá sa venovala životu a dielu kardinála Korca. Ako v úvode podujatia skonštatoval nitriansky biskup Viliam Judák, Ján Chryzostom Korec je symbolom nepokorenej pravdy, katolíckej viery a kresťanskej lásky.

„Dnes sa stal duchovnou autoritou. Je pre nás výzvou, aby sme sa nepokrivili a kráčali priamou cestou. Jeho odkaz vyžaruje v tme nihilizmu, materializmu a niekedy aj beznádeje. Tento odkaz je plný činorodej energie zameranej na duchovné povznesenie človeka. Je slovenský i všeľudský,“ uviedol Judák.

Prihovoril sa aj slovenský premiér

Podľa premiéra Roberta Fica bol kardinál Korec slovenskou legendou, ktorá prekročila národný rámec. „Miloval nadovšetko svoju cirkev, ľudí a svoju vlasť. Otec kardinál odpúšťal. Nikdy nepožadoval revanš za to, čo sa stalo jemu a mnohým iným predstaviteľom katolíckej cirkvi v období do roku 1989. Hovoril, že nemôžeme myslieť na pomstu, ale na zmenu,“ povedal o Jánovi Chryzostomovi Korcovi premiér.

Ako pripomenulo nitrianske biskupstvo, Ján Chryzostom Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch, 15. septembra 1939 vstúpil v Ružomberku do rehole jezuitov.

Po likvidácii reholí a kláštorov v roku 1950 bol spolu s rehoľnými spolubratmi internovaný. V tom istom roku bol 1. októbra tajne vysvätený v Rožňave za kňaza. Ako 27-ročný bol 24. augusta 1951 tajne vysvätený za biskupa.

Biskupskú službu nemohol vykonávať verejne, preto pracoval ako robotník. Neskôr bol 21. mája odsúdený ako vlastizradca a pre náboženskú činnosť odsúdený na 12 rokov väzenia. Z väzenia sa vrátil 21. februára 1968 s podlomeným zdravím.

Po zmene spoločenského systému po roku 1989 sa 7. januára 1990 stal rektorom Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. „Významným okamihom jeho života sa stal 6. február 1990, keď bol menovaný za nitrianskeho diecézneho biskupa. Zomrel v Nitre 24. októbra 2015,“ pripomenulo nitrianske biskupstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko