Na hlavný obsah

Zomrel slovenský herec Ivan Letko (†89), stvárnil desiatky filmových a divadelných postáv

Popri hereckej kariére bol aj pedagógom.

Zomrel slovenský herec Ivan Letko (†89), stvárnil desiatky filmových a divadelných postáv
Ivan Letko (archívna foto). Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Vo veku 89 rokov zomrel herec a pedagóg Ivan Letko. Pre TASR to potvrdil jeho vnuk Daniel Gajdoš. Letko pôsobil v divadle, filme, dabingu aj televízii.

Popri hereckej kariére bol viac ako 30 rokov pedagógom na katedre herectva a réžie na bratislavskej Vysokej škole múzických umení.

Ivan Letko sa narodil 9. decembra 1934 vo Farnej pri Leviciach. Vyrastal v Hlohovci, kde už popri štúdiu na gymnáziu pôsobil v ochotníckom divadle.

V roku 1956 ukončil štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, potom 10 rokov pôsobil v Divadle SNP v Martine. V roku 1967 sa stal členom činohry Novej scény v Bratislave, kde pôsobil aj ako umelecký šéf.

Divadlo i film

Na divadelných doskách stvárnil približne 150 postáv. Vynikol najmä vo výrazne vyhranených tragikomických charakteroch ako Valér v Moličrovom Tartuffovi (1966), Happy v Millerovej Smrti obchodného cestujúceho (1967) či Osric v Shakespearovom Hamletovi (1974).

Ale aj ako Helmer v Ibsenovej Nore (1975), Pyskuliak v Čaji u pána senátora (1976) od Ivana Stodolu, Trigorin v Čechovovej Čajke (1976) či ako Manžel v Brechtovej Malomeštiakovej svadbe (1985).

Popri hereckej kariére bol viac ako 30 rokov pedagógom na katedre herectva a réžie na bratislavskej VŠMU. Medzi jeho študentov patrili poprední slovenskí herci ako Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová, ale i jeho dcéra Hana Letková a mnohí ďalší.

Svoj herecký talent predviedol aj v desiatkach filmov. K tým najvýznamnejším patrí dráma Živý bič (1966) na motív známeho slovenského románu Mila Urbana. V tom istom roku hral aj v prvej slovenskej gangster-revue Škandál v Melodias banke, ktorú nakrútil Otakar Krivánek a scenár k nej napísal Július Satinský.

Objavil sa aj vo francúzsko-československej vojnovej dráme Muž, ktorý luže (1968), ktorú režíroval Alain Robbe-Grillet. Otakar Krivánek obsadil Letka do komédie Milosrdný čas (1976) a do trojdielneho česko-slovenského projektu Štipku soli (1977).

Televízia a rozhlas

Účinkoval aj v televíznych filmoch či v záznamoch divadelných predstavení. Predstavil sa v televíznom spracovaní románu Stefana Zweiga Amok (Martin Hollý, 1977), či v zázname Shakespearovho Macbetha v réžii Vladimíra Strniska (1980).

V roku 1985 hral v trojdielnom filme Tu musíš žiť, ktorý podľa románu Antona Baláža nakrútil Pavol Haspra. Ten istý režisér ho obsadil aj do televíznej adaptácie divadelnej hry Petra Zvona Tanec nad plačom (1989), a tiež do známej komédie Mastný hrniec (1991) Júliusa Barča-Ivana.

Letkov nezameniteľný hlas znel na vlnách Slovenského rozhlasu a v zábavných reláciách ako napríklad Echorádio s Magdou Pavelekovou, či s Petrom Bzdúchom, s ktorým vytvorili legendárnu humoristickú dvojicu „Dôchodcovia na potulkách“. Hlasom Ivana Letka hovorila tiež Baba Jaga v kultovej ruskej rozprávke Mrázik (1964).

Zahral si tiež v televíznych seriáloch Kutyil s.r.o. (2008), Odsúdené (2009), či v Búrlivom víne (2012-2014).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko