Na hlavný obsah

Prezidentka je na návšteve Kanady, viezla so sebou jednu z najväčších obchodných delegácií

Ide o prvú štátnu návštevu po vyše 20 rokoch.

Prezidentka je na návšteve Kanady, viezla so sebou jednu z najväčších obchodných delegácií
Prezidentka Zuzana Čaputová je na návšteve Kanady. Foto: RTVS

Prezidentka Zuzana Čaputová je v Kanade. Viezla so sebou jednu z najväčších obchodných delegácií, aká kedy s hlavou štátu cestovala. Rozvoj obchodu, ale aj ochrana životného prostredia či postavenie žien v spoločnosti – to sú hlavné témy.

Prezidentka si váži, že Slovensko dostalo pozvanie na štátnu návštevu Kanady, ktorá sa koná po vyše 20 rokoch.

Návštevu prezidentky priamo v Kanade mapoval pre Správy RTVS redaktor Michal Cimerman:

Prezidentku Zuzanu Čaputovú privítali v oficiálnom sídle generálnej guvernérky Mary Simonovej, ktorá v krajine zastupuje britského kráľa Karola III.

Po krátkych oficiálnych príhovoroch sa presunuli do útrob budovy, kde prebehli rozhovory.

„V Kanade žije viac ako 68-tisíc ľudí so slovenským pôvodom. Viacerí z nich sem prišli po brutálnom potlačení Pražskej jari. Našli tu útočisko a domov. Odvtedy hrajú dôležitú rolu v otázke rozmanitosti a sily,“ hovorí sudkyňa Najvyššieho súdu, zástupkyňa generálnej guvernérky Kanady Andromache Karaktsanis.

„Kanada a Slovensko sú silní priatelia, partneri a spojenci. Obe krajiny zdieľajú spoločné hodnoty – a to ochranu ľudských práv, demokracie a klímy. Vidím však priestor na rozširovanie našej spolupráce, napríklad v otázke ekonomiky. Chcem sa poďakovať aj za to, že Kanada, spolu s nami, pomáha brániť východnú hranicu NATO,“ vyhlásila prezidentka Čaputová.

Po niekoľkých desiatkach minút vyšli z útrob budovy a symbolicky zasadili strom. Večer prezidentku čakajú aj oficiálne rokovania s kanadským predsedom vlády Justinom Trudeuom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet