Na hlavný obsah

RTVS otvorila kreatívne centrum v Banskej Bystrici. Má využiť tvorivý potenciál regiónu

Pracoviská sú vybavené najmodernejšou technológiou.

RTVS otvorila kreatívne centrum v Banskej Bystrici. Má využiť tvorivý potenciál regiónu
Kreatívne centrum v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

V Banskej Bystrici otvorila RTVS svoje prvé kreatívne centrum. V priestoroch Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša sprístupnila pracoviská vybavené najmodernejšou technológiou na tvorbu rozhlasového a televízneho vysielania. Štúdiá sú určené aj pre verejnosť.

RTVS v roku 2019 uspela s projektom na vytvorenie kreatívneho centra. Moderné televízne a rozhlasové štúdiá, priestory na dabing či postprodukciu vznikli v priestoroch Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša.

„Táto škola zažila skok o 40 rokov. Keď sme boli na prehliadke predtým, ako škola išla do projektu, študenti tu pracovali s prípravkami z 80. rokov a na tom sa učili elektrotechniku,“ informoval predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Kreatívnemu centru v Banskej Bystrici sa v Správach RTVS venoval redaktor Andrej Bálint:

Jednou z dominánt kreatívneho centra je aj toto štúdio, ktoré disponuje najmodernejšou technikou.

„Nachádza sa tu UltraHD 4K technológia, ktorá je highlightom momentálne vo svete. Máme tu grasvalley kamery, grasvalley réžiu, ovládanie cez VSM, konfiguračný systém, ktorý nám umožňuje odvšadiaľ poslať všetko všade,“ uviedol inžinier televíznej techniky Patrik Chytilek.

Centrum financovali z eurofondov

Kreatívne centrum má využiť tvorivý potenciál regiónu. Výsledkom budú rozhlasové a televízne relácie, na ktorých sa budú podieľať študenti aj verejnosť pod záštitou RTVS.

„Práve moji kolegovia budú tí, ktorí budú naďalej mentorovať nielen študentov tejto školy, ale aj ostatných klientov kreatívneho centra, pretože pre nich sme tento projekt robili. Pre tých, ktorí chcú začať podnikať a realizovať sa v oblasti kreatívneho priemyslu,“ povedal riaditeľ štúdia RTVS v Banskej Bystrici Miroslav Debnár.

Kreatívne centrum Arténa za viac ako desať miliónov eur financovali z eurofondov.

„Ak sa chce niekto rozhodovať o tom, akým spôsobom pôjde uvažovať o projektoch, tu je pozvánka. Je to výkladná skriňa, ktorá dala mnohým latku veľmi vysoko. Eurofondové projekty a dnešok je toho príkladom. Nemajú skončiť v šuplíku, ale v realite,“ dodal štátny tajomník ministerstva investícií Michal Kaliňák.

RTVS buduje ďalšie kreatívne centrá aj v bratislavskom a košickom štúdiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny