Na hlavný obsah

Ruský súd vyniesol rozsudok nad ženou, ktorá sa podieľala na vlaňajšom atentáte na provojnového blogera

Súd ju uznal za vinnú aj z terorizmu.

Ruský súd vyniesol rozsudok nad ženou, ktorá sa podieľala na vlaňajšom atentáte na provojnového blogera
Na snímke Darja Trepovová počas súdneho pojednávania. Foto: TASR/AP

Ruský súd vo štvrtok vyniesol rozsudok 27 rokov odňatia slobody nad Darjou Trepovovou kvôli jej podielu na vlaňajšom atentáte na provojnového blogera známeho pod pseudonymom Vladlen Tatarskij.

Uznal ju za vinnú okrem iného z terorizmu, informoval zo súdnej siene spravodajca portálu Mediazona. Štvrtkový verdikt je podľa portálu najprísnejší známy trest pre ženu v Rusku v novodobej histórii.

Dvadsaťšesťročnú Trepovú zatkli vlani v apríli po tom, čo na podujatí v Petrohrade odovzdali blogerovi sošku, ktorá neskôr vybuchla.

Tatarskij pri explózii zomrel a vyše 40 ďalších ľudí bolo zranených. Moskva zo zorganizovania atentátu obvinila ukrajinské rozviedky, Kyjev ukrajinský podiel na úmrtí Tatarského nepotvrdil.

Súd uznal Trepovovú za vinnú zo spáchania trestného činu, ktorý viedol k úmrtiu človeka, z nelegálneho nakladania s výbušninami a z falšovania dokumentov.

Priznala sa len k používaniu falošných dokumentov

Trepovová sa vlani v novembri pred súdom priznala len k používaniu falošných dokumentov, obvinenia z teroristického útoku a z nezákonného používania výbušnín odmietla. Tvrdí, že o výbušnom zariadení ukrytom v soške nevedela.

Podľa fotografií zverejnených agentúrou RIA Novosti sa vo štvrtok Trepovová objavila na súde za ochranným sklom a v mikine s motívom pomarančov. Spravodajca Mediazony opísal, že si žena verdikt vypočula s pokojom a s ľahkým úsmevom na tvári.

Verdikt súd vyniesol tiež nad Dmitrijom Kasincevom, ktorý Trepovovej umožnil, aby nejaký čas zostala v jeho byte po tom, čo opustila petrohradskú kaviareň, kde sa atentát odohral. Kasinceva súd poslal na rok a deväť mesiacov za mreže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet