Na hlavný obsah

Slovensko má prvú mobilnú záchrannú stanicu: Postaviť ju vedia za 48 hodín

Otvorili ju v Komjaticiach v okrese Nové Zámky.

Slovensko má prvú mobilnú záchrannú stanicu: Postaviť ju vedia za 48 hodín
Mobilná záchranná stanica. Foto: RTVS

Slovensko má prvú mobilnú záchrannú stanicu. Otvorili ju v Komjaticiach v okrese Nové Zámky. Záchranári, ktorí donedávna v obci sídlili v staršom dome, tak majú nové moderné priestory. Od tohto roka sa bude sieť záchranných staníc prehodnocovať každých šesť rokov.

Samostatné izby určené na oddych, kuchynka, moderný sklad liekov aj hygienické zázemie. Mobilná záchranná stanica vznikla podľa podnetov a nápadov samotných záchranárov z praxe. Počas pokojnejších služeb trávia na stanici aj niekoľko hodín.

„Je to riešenie, ktoré eliminuje mnoho rizík v zmysle povinného sťahovania staníc, rizík v tom zmysle, že záchranári pracujú v prenajatých priestoroch, ktoré často nie sú úplne vyhovujúce z pohľadu, že neboli stavané na túto činnosť,“priblížil konateľ záchrannej zdravotnej služby Zamed Dušan Valent.

Výstavbe mobilnej záchrannej stanice sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„S priestormi sme maximálne spokojní, všetko je nové, prispôsobené potrebám záchrannej služby, vybavenie je komfortné, nedá sa to porovnať s predchádzajúcou stanicou,“ pochvaľuje si vedúca Záchrannej zdravotnej stanice v Komjaticiach Hana Červenková.

Na Slovensku máme 321 staníc záchrannej zdravotnej služby. Mnohé sídlia v prenajatých starších domoch, pričom pri zmene sídla musia hľadať vždy nové priestory. Po novom sa bude sieť záchranných staníc prehodnocovať v pravidelnom šesťročnom intervale.

Postavenie trvá 48 hodín

Postaviť takúto stanicu z pripravených dielov trvá záchranárom asi 48 hodín. V prípade potreby presťahovať sa to zvládnu za pár dní.

„Navyše, ak budeme mať takéto stanice aj do zásoby, tak vieme do 48 hodín takúto stanicu kdekoľvek nasadiť, napríklad v prípade potreby – videli sme utečeneckú krízu na východných hraniciach Slovenska,“ priblížil prezident Asociácie záchrannej zdrav. služby a riaditeľ Zamedu Matej Polák.

Nateraz je stanica v Komjaticiach na Slovensku jedinou mobilnou. Zvyšných 320 staníc sídli v pevných zväčša prenajatých budovách. Sťahovať sa môžu už o niekoľko rokov.

„Momentálne z plánu obnovy plánujeme 53 pevných staníc. Tie majú opodstatnenie vo veľkých krajských mestách. Tam, kde sa to bude v prípade potreby posúvať, áno, verím tomu, že má takýto mobilný koncept určite svoje opodstatnenie,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko.

Výstavba mobilnej záchrannej stanice stála asi 100-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny