Na hlavný obsah

Slovenským nemocniciam chýba vzácna tekutina. Hľadajú darkyne materského mlieka

Darované mlieko slúži predčasne narodeným bábätkám.

Slovenským nemocniciam chýba vzácna tekutina. Hľadajú darkyne materského mlieka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na sociálnej sieti fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici sa objavila prosba o pomoc. Lekári, ktorí sa starajú o predčasne narodené bábätká, potrebujú súrne doplniť zásoby materského mlieka. Mliečne banky sú len pri ôsmich nemocniciach.

V týchto inkubátoroch bojujú o život predčasne narodené bábätka, ale aj novorodenci s ťažkými diagnózami. Darované materské mlieko je určené práve im.

„Materské mlieko je zložením tou najlepšou potravou práve pre tieto detičky, ktorých maminy ešte v úvode nemajú svoje mlieko. Laktácia sa rozvíja postupne,“ uviedla prednostka Neonatologickej kliniky banskobystrickej nemocnice Jana Nikolinyová.

Darkyne musia spĺňať niekoľko kritérií. „Jej bábätko musí byť mladšie ako šesť mesiacov, pretože zloženie materského mlieka sa v čase mení. Táto žena nesmie trpieť chronickým ochorením, závažným infekčným ochorením.“ informovala neonatologička Anna Bošeľová.

Mlieko vyzdvihne u darkyne doma dopravná zdravotná služba. Na klinike vzorku opäť analyzujú, potom pasterizujú a zamrazia. Takéto mliečne banky máme len vo ôsmich slovenských nemocniciach.

„Je dôležité, aby boli pri všetkých pôrodniciach banky materského mlieka, najmä pri tých pericentrách,“ povedala laktačná poradkyňa z Mamily Lucia Kuková.

O nedostatku materského mlieka zisťovala viac v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Miriam Dobrotová:

Mlieko chýba aj v nemocnici v Martine

Realita je však iná. „Vzhľadom na finančnú náročnosť je zriadenie bánk materského mlieka na rozhodnutí konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Banka materského mlieka chýba aj v Neonatologickej klinike v Martine, kde sa tiež starajú o novorodencov v kritických stavoch. „UNM plánuje zriadenie najmodernejšej banky spĺňajúce najvyššie kritériá materského mlieka v Univerzitnej nemocnici svätého Martina,“ uviedla v písomnom stanovisku Univerzitná nemocnica sv. Martina.

Záujem o materské mlieko majú aj mamičky, ktoré nemôžu dojčiť. Jeho cena za liter sa pohybuje od desať do 50 eur podľa regiónu. Mliečne banky ho predávajú len v prípade dostatočných zásob.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny