Na hlavný obsah

Výkopové práce na novej nemocnici v Martine chceme spustiť na jar, vyhlásila Z. Dolinková

Rieši aj výstavbu novej nemocnice v Bratislave.

Výkopové práce na novej nemocnici v Martine chceme spustiť na jar, vyhlásila Z. Dolinková
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výkopové práce na novej nemocnici v Martine plánujú spustiť na jar tohto roka. Oznámila to vo štvrtok v Martine ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Aktuálne čakáme na vyhodnotenie súťaže na zhotoviteľa, koncom januára by sme mohli poznať prvé výsledky. Do 15. februára treba vyrovnať pozemky, treba ich previesť do vlastníctva nemocnice. Zároveň sme dostali prísľub, že najneskôr v marci začnú kopať a nemocnica sa začne stavať,“ uviedla Dolinková.

Stavba sa financuje z plánu obnovy

Hrubá stavba nemocnice sa financujeá z peňazí z plánu obnovy. Treba ju urobiť do 30. júna 2026. Šéfka rezortu zdravotníctva poznamenala, že momentálne síce plníme míľniky z plánu obnovy, no bolo nutné procesy zrýchliť.

Odôvodnila tým aj tohtotýždňovú výmenu na poste riaditeľa Univerzitnej nemocnice Martin (UNM).

Doterajšieho riaditeľa Ivana Kocana od stredy (10. 1.) vymenil dočasne poverený Peter Durný. Ten pôsobil od roku 2004 na neurochirurgickej klinike Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.

Nová nemocnica v Martine má mať vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť i samostatný trakt pre detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom prispôsobeným na zmiešanú prevádzku detí a dospelých. Vzniknúť má 660 lôžok.

Plánuje predložiť koncept bratislavskej nemocnice

Vláda by sa podľa ministerky tiež mohla čoskoro zaoberať návrhom na výstavbu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

„Verím, že keď nie v januári, tak začiatkom februára, ale na jednej z prvých vlád tohto roka predložím koncept, ako by mala vyzerať nová národná nemocnica v Bratislave,“ skonštatovala.

Lokalitu novej bratislavskej nemocnice ministerka nešpecifikovala. „Bolo by to aj nevhodné a nekolegiálne, keby som o tom v prvom rade neinformovala premiéra a vládu,“ dodala.

Do konca mesiaca by podľa šéfky rezortu zdravotníctva mali byť známe prvé výsledky verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko