Na hlavný obsah

Špecializované ambulancie v regiónoch chýbajú. Vláda vidí riešenia v pripravovaných zmenách

Lekárov je málo, niekedy aj pacientov.

Špecializované ambulancie v regiónoch chýbajú. Vláda vidí riešenia v pripravovaných zmenách
Na ilustračnej snímke ambulancia. Foto: TASR

Dostupnosť špecializovaných ambulancií v regiónoch klesá. A to nielen pre nedostatok lekárov. Niekedy je aj málo pacientov. Podľa rezortu zdravotníctva sú riešením pripravované zmeny.

Gynekologickú ambulanciu v Detve otvorili vo februári 2022. Pred dvomi mesiacmi však lekár ambulancie ukončil zmluvu a ordináciu preto zatvorili. Navštevovalo ju takmer 400 pacientiek, jednou z nich bola aj pani Miroslava.

„Je to veľmi zlé, pretože ak máme nejaký problém, ísť do Zvolena alebo do (Banskej) Bystrice a dožadovať a žobrať, aby nás dakde zobrali, je hrozné,“ uviedla pacientka.

Špecializované ambulancie v regiónoch chýbajú. V reportáži v Správach RTVS sa tomu venoval redaktor Peter Mútňan:

Aj po zatvorení je gynekologická ambulancia v Detve stále kompletne vybavená a pripravená na prevádzku. Mesto sa aktuálne snaží nájsť nového lekára.

„My sme už s niekoľkými lekármi komunikovali. Mali sme nejaký návrhy na stole, bohužiaľ, pre situáciu, aká je v dnešnej dobe na Slovensku, ani jeden z nich nebol ochotný prevziať túto ambulanciu,“ informoval primátor Detvy Branislav Baran.

„Je to tu slabé, a lekári sú všetci v dôchodkovom veku. Ak tí odídu a pomrú, kto bude ľudí tu liečiť, neviem,“ povedal jeden z Detvanov.

Nemali dostatok pacientiek

Ambulanciu prevádzkovala zvolenská nemocnica. Lekár v nej pre nedostatok pacientiek ordinoval iba dvakrát do týždňa.

„Ambulancia si nenašla dostatok pacientiek a náš záver bol taký, že pravdepodobne v danom regióne nie je dopyt po tomto type zdravotnej starostlivosti. Preto sme sa aj pre nedostatok ďalších atestovaných lekárov rozhodli činnosť ukončiť,“ informovala riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen a.s. Ľudmila Veselá.

Ak by chceli v regióne špecializovanú ambulanciu prevádzkovať pravidelne, potrebovali by podľa riaditeľky nemocnice aspoň tritisíc stálych pacientov.

„Aktuálne sa rezort zdravotníctva venuje návrhu novej verejnej minimálnej siete poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti, teda definovaniu toho, kde, koľko a ktorých špecialistov potrebujeme pre zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti,“ dodala za rezort zdravotníctva Tatiana Kmecová z odboru komuniácie.

Návrh je v pracovnej verzii a v procese pripomienkovania. Situáciu môžu podľa rezortu zdravotníctva zlepšiť aj plánované reformy – optimalizácie siete nemocníc a reforma ambulantného sektora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko