Na hlavný obsah

Štafetu mužov ovládli opäť nórski biatlonisti. Vyhrali tak zatiaľ všetky preteky družstiev v tejto sezóne

Druhí boli Nemci, tretí Taliani.

Štafetu mužov ovládli opäť nórski biatlonisti. Vyhrali tak zatiaľ všetky preteky družstiev v tejto sezóne
Nórski biatlonisti. Foto: TASR/AP

Biatlonisti Nórska triumfovali vo štvrtkovej (11. 1.) štafete na 4×7,5 km na podujatí piateho kola Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu. Kvarteto Sturla Holm Lägreid, Johannes Dale-Skjevdal, Tarjei Bö a Vetle Sjaastad Christiansen finišovalo s náskokom 45 sekúnd pred domácim Nemeckom. Tretie skončilo Taliansko (+58,7 s), Slováci v pretekoch neštartovali.

Nóri vyhrali v prebiehajúcej sezóne všetky štyri štafety. Rozhodujúci okamih vo štvrtok nastal na šiestej streleckej položke, na ktorú prišli spoločne reprezentácie Nemecka, Francúzska a Nórska.

Tarjei Bö bol stopercentný, ale jeho konkurenti zaváhali a museli absolvovať trestné kolá. Christiansen náskok udržal a pomohol Nórom k jedenástemu víťazstvu v SP v sérii.

Po úvodnej streleckej položke viedli prekvapujúco Američania, ale rozdiely medzi najlepšími boli minimálne. Campbell Wright bol stopercentný aj v stoji, no na odovzdávke bol tretí. Prvé miesto patrilo Nemcom a tesne na druhej priečke boli Francúzi.

Po tretej streľbe sa prepracoval do čela Kazachstan, ale postupne stratil svoju pozíciu. Sean Doherty držal Američanov stále vysoko a po svojom úseku bol tesne za pódiom, keď mu patrilo štvrté miesto. Po polovici pretekov viedli domáci vďaka Johannesovi Kühnovi, ale Francúzi a Nóri nasledovali s odstupom štyroch sekúnd.

Američania sa prepadli

Prvá trojica bola stále vpredu a nič sa nezmenilo ani po streľbe v ľahu. Jake Brown nenadviazal na svojich kolegov, musel absolvovať až dve trestné kolá a USA kleslo až na jedenástu pozíciu.

V stoji Tarjei Bö rýchlo a presne trafil všetkých päť terčov, no Fabien Claude a Benedikt Doll zlyhali a museli ísť na trestné kolá. Francúz na jedno a klesol na tretiu priečku, Nemec dokonca dve a bol až siedmy. Nóri si tak vypracovali 40-sekundový náskok pred Švajčiarskom.

Christiansen síce urobili chyby na oboch položkách, no mal veľký náskok a priviedol svoju reprezentáciu opäť k triumfu. Boj o druhé miesto bol napínavejší, ale rozhodla streľba v stoji. Najlepšie to zvládol domáci Philipp Nawrath a Nemci tak zopakovali pozíciu z Oberhofu. Tretí boli rovnako ako v nedeľu Taliani.

V piatok (12. 1.) sú v Ruhpoldingu na programe rýchlostné preteky žien na 7,5 km (14.30 h). V sobotu (13. 1.) pokračuje program piateho kola SP šprintom mužov. Podujatie v nemeckom stredisku uzavrú v nedeľu (14. 1.) stíhačky žien a mužov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport