Na hlavný obsah

Historický štrajk: Anglickí lekári pred atestáciou sa dožadujú vyšších platov. Protest potrvá šesť dní

Môže zasiahnuť starostlivosť o pacientov.

Historický štrajk: Anglickí lekári pred atestáciou sa dožadujú vyšších platov. Protest potrvá šesť dní
V Anglicku začína šesťdňový štrajk lekárov pred atestáciou. Foto: TASR/AP

V Anglicku sa v stredu (3. 1.) začína šesťdňový štrajk lekárov pred atestáciou nespokojných s platovými podmienkami. Pôjde o najdlhší protest v histórii britského zdravotníckeho systému NHS. Očakáva sa, že tvrdo zasiahne starostlivosť o pacientov v čase sezónnej zimnej špičky, napísala agentúra Reuters.

Štrajk mladých lekárov nasleduje po krachu rokovaní medzi vládou a lekárskym odborovým zväzom BMA. Ten tvrdí, že sa profesia musí lepšie ohodnocovať. „Morálka v celom zdravotníctve je na historickom minime. Mnohí sa pýtajú, či má ich kariéra ešte zmysel – vláda má šancu týmto lekárom ukázať, že v tejto krajine majú stále budúcnosť, „uviedol BMA.

Odborový zväz upustil od rokovaní s vládou po tom, ako mu ponúkla zvýšenie platov o osem až desať percent. Odbory usilujú o zvýšenie platov o 35 percent, ktoré podľa nich potrebujú na pokrytie vplyvov inflácie v priebehu niekoľkých rokov.

Vláda, ktorá sa v posledných mesiacoch dohodla na nových platových podmienkach s ďalšími zdravotníkmi, vrátane zdravotných sestier a starších lekárov, sa bráni zvýšeniu platov, ktoré by podľa nej zhoršilo infláciu.

Ťažký začiatok roka

Zdravotnícke služby čelia jednému z najťažších začiatkov roka od polovice 20. storočia, uviedol pred štrajkom riaditeľ NHS England Stephen Powis. Rastúci počet respiračných ochorení, ako je COVID-19 a chrípka, a tiež chorí zamestnanci spôsobujú, že tento štrajk podľa neho bude „veľmi náročný“.

Desaťtisíce pacientov oddnes čelia zrušenej starostlivosti. Ľudia, ktorých termíny sa odložili – vrátane tých, ktorí majú rakovinu či problémy so zrakom – môžu byť znepokojení, rozrušení a vystavení riziku, že sa ich stav zhorší. Pre štrajk sa im dostane pomoci s oneskorením, varovali charitatívne organizácie.

Rutinné nemocničné služby, ako plánované operácie, napríklad výmeny bedrových a kolenných kĺbov, kontrolné vyšetrenia sa značne narušia, alebo úplne zru)sia.

Zväz pacientov uviedol, že sa môže ohroziť bezpečnosť, pretože nemocnice majú príliš málo personálu na to, aby protestnú akciu zvládli. Vyzval vládu a BMA na zapojenie sprostredkovateľov, ktorí by pomohli urovnať dlhotrvajúci spor o platy mladých lekárov.

Zhruba 13 mesiacov trvajúce protesty lekárov, zdravotných sestier a ďalšieho personálu „majú na NHS obrovský dopad“, uviedol Powis. Terajší šesťdňový štrajk bude už desiatou protestnou akciou lekárov pred atestáciou od marca. Ich predchádzajúce 28-dňové akcie viedli k preloženiu zhruba jedného milióna ambulantných vyšetrení a operácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet