Na hlavný obsah

Svetový pohár sa blíži, na svahoch pod Chopkom pribudol slovenský unikát. Slúžiť bude nielen fanúšikom

V Jasnej finišujú s prípravami športového podujatia.

Svetový pohár sa blíži, na svahoch pod Chopkom pribudol slovenský unikát. Slúžiť bude nielen fanúšikom
Moderné technológie umožnia prenos televíziám a iným novinárom, ale sprostredkujú aj dianie z trate na veľkoplošných obrazovkách priamo v stredisku. Foto: RTVS

Svahy pod Chopkom vybavili najmodernejšími technológiami, ktoré v takom rozsahu inde na Slovensku nie sú. Najnovšia 5G sieť tam zostane aj po skončení víkendového Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní.

Kontajner s vysokou anténou je jednou z vecí, ktoré pod Chopkom pribudli pred víkendovým lyžiarskym podujatím. Až 26 wifisietí pokrýva 80-tisíc štvorcových metrov. Na Slovensku je to rekord.

„Či je to fanzóna na Bielej púti, fandia ľudia na Koliesku či Priehybe, tak každý ten bod má svoju wifi, ktorá obslúži päť až šesťtisíc ľudí,“ priblížil hovorca Slovak Telekom Michal Korec.

Na to, aká je situácia s prípravami na Svetový pohár v Jasnej, sa bol pozrieť redaktor RTVS Milan Velecký. Pozrite si jeho reportáž zo Správ RTVS z regiónov:

Svahy pod Chopkom vybavili najmodernejšími technológiami, ktoré v takom rozsahu inde na Slovensku nie sú.

Operátori majú skúsenosti napríklad z hudobných festivalov, v Jasnej sú však pripravení na ťažšie podmienky. „Keď pôjde napríklad Petra Vlhová alebo Mikaela Shiffrin, tak sa určite bude desaťtisíc ľudí snažiť posielať fotku, video, že prišla do cieľa. Je to veľká skúška,“ dodal Korec.

Moderné technológie umožnia prenos televíziám a iným novinárom, ale sprostredkujú aj dianie z trate na veľkoplošných obrazovkách priamo v stredisku.

„Stavby už vlastne všetky stoja a finišujú. Máme už aj VIP tribúnu Priehyba, ktorá vyrástla v posledných dňoch. Už tu máme všetkých päť konštrukcií na LED obrazovky, ktoré budú vo fanúšikovských lokalitách,“ uviedol predseda organizačného výboru Jiří Trumpeš.

Pripravili tisíce parkovacích miest

V Jasnej očakávajú 12-tisíc návštevníkov Svetového pohára. Tých, ktorí si kúpili parkovací lístok, pustia do Demänovskej doliny len do pol ôsmej ráno. Pre návštevníkov Svetového pohára pripravili 7,5 tisíca parkovacích miest. Využili na to aj plochy priamo pri diaľnici.

„Máme nachystaných 100 autobusov, ktoré sa budú od štvrtej hodiny ráno točiť až do deviatej hodiny večer,“ dodal Jiří Trumpeš.

„Aj na poslednú chvíľu je stále možné si objednať ubytovanie počas Svetového pohára. Samozrejme, už nie v Demänovskej doline, ale v iných častiach regiónu Liptov,“ priblížila hovorkyňa Regiónu Liptov Katarína Šarafínová.

Pre tých, ktorí sa cez víkend nedostanú do Jasnej, pripravili na námestí v Liptovskom Mikuláši Fanzónu Petry Vlhovej. S veľkoplošnou obrazovkou, so súťažou či s koncertmi, ale aj s autogramiádou športovcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport