Na hlavný obsah

Talian strávil väčšinu života vo väzení, mohol za to justičný omyl: Pred 30 rokmi som bol mladý, dnes som starý. Vzali mi všetko

Zuncheddua v roku 1991 obvinili z trojnásobnej vraždy.

Odvolací súd v Taliansku oslobodil 58-ročného muža, ktorý kvôli justičnému omylu strávil viac ako 30 rokov, väčšinu svojho života, vo väzení. Beniamino Zuncheddu, ktorý sa predtým živil ako pastier na Sardínii, bol odsúdený za trojnásobnú vraždu. Píše o tom agentúra ANSA. Podľa advokátov ide o jeden z najzávažnejších justičných omylov v Taliansku po roku 1946.

Zuncheddua v roku 1991 obvinili z vraždy trojice mužov, ktorá sa stala v januári toho roku neďaleko sardínskeho mesta Cagliari. Išlo o majiteľa a zamestnanca firmy, ktorá chovala hovädzí dobytok.

Podľa verzie vtedajších vyšetrovateľov trojnásobná vražda súvisela so spormi medzi chovateľmi a pastiermi. Zuncheddua označil za vinníka štvrtý muž, ktorý prežil útok so zranením, a s touto verziou potom pracovala aj polícia a prokurátori.

Slová o nevine mu na súde priťažili

Zuncheddu celý čas tvrdil, že sa ničoho nedopustil, čo mu však priťažilo na súde. „Neustále mi hovorili, polepši sa, priznaj sa, a my ťa pustíme na slobodu. Ale ja som sa nemusel polepšiť, keď som nič nespáchal,“ povedal na tlačovej konferencii k svojmu prípadu Zuncheddu.

Obhajcovia odsúdeného pastiera poukazovali na rozpory medzi dôkazmi a na ďalšie okolnosti, ktoré ukazovali, že sa Zuncheddu nemohol nachádzať na mieste činu, keď sa stala vražda.

Otvorenie prípadu dosiahli v roku 2021 a v piatok odvolací súd rozhodol o oslobodení viny. Podľa nich išlo o „najdlhší justičný omyl“ v Taliansku od roku 1946, keď sa krajina stala republikou. Podľa tlače je možné, že vražda súvisela s organizáciou Anonima Sarda, ktorá podnikala únosy politikov, manažérov či podnikateľov na Sardínii za účelom získať vysoké výkupné.

Zuncheddu povedal novinárom, že necíti zlosť. „Pred 30 rokmi som bol mladý, dnes som starý. Vzali mi všetko,“ povedal Zuncheddu, ktorý si želá „byť slobodným občanom“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet