Na hlavný obsah

Ukrajinská vláda predložila nový návrh sporného zákona o mobilizácii. Niektoré ustanovenia odborníci kritizovali

Cieľom zákona je zabezpečiť dostatok vojakov.

Ukrajinská vláda predložila nový návrh sporného zákona o mobilizácii. Niektoré ustanovenia odborníci kritizovali
Ukrajinskí vojaci, ktorí sedia na obrnenom vozidle, držia ukrajinskú vlajku. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vláda predložila parlamentu nový návrh sporného zákona, ktorý sprísňuje pravidlá mobilizácie. Jeho cieľom je zabezpečiť armáde dostatok vojakov pre obranu proti ruskej invázii, informovala agentúra Reuters.

Pôvodný návrh zmien pravidiel mobilizácie parlament začiatkom januára vrátil vláde na prepracovanie po tom, čo vyvolal pobúrenie verejnosti. Zákonodarcovia a analytici uvádzali, že niektoré ustanovenia porušujú ústavu a prinášajú korupčné riziká.

Zmeny v mobilizácii sú pre Ukrajinu životne dôležité, keďže armáda potrebuje kvôli vyčerpávajúcim bojom doplniť bojovú silu. Na odvodných miestach sa po takmer dvoch rokoch vojny už netvoria rady ukrajinských mužov, ktorí sa dobrovoľne hlásia do boja, pripomenul Reuters.

Kľúčovým ustanovením zákona je zníženie minimálneho odvodového veku z 27 na 25 rokov. Nová verzia zákona zachováva kľúčové ustanovenia pôvodného návrhu, vrátane zavedenia elektronických povolávacích rozkazov či povinnosť Ukrajincov v zahraničí predkladať k žiadosti o nový pas tiež dokumenty o vojenskej registrácii.

Tresty za porušenie pravidiel

Zákon počíta tiež s prísnymi trestami pre osoby, ktoré porušia mobilizačné pravidlá. Súdy im budú môcť zmraziť bankové účty a majetok, obmedziť cestovanie a zakázať riadenie vozidiel.

Služba v armáde má trvať maximálne 36 mesiacov, pričom na odvedencov s vysokoškolským vzdelaním alebo v špecializovaných odboroch sa budú vzťahovať výnimky. Podľa nového ustanovenia bude niektorým osobám odsúdeným za trestné činy nanovo umožnené slúžiť v armáde.

Ukrajina vyhlásila vojnový stav, keď Rusko vo februári 2022 začalo plnohodnotnú inváziu. Muži vo vojenskom veku môžu opustiť krajinu len na zvláštne povolenie.

Prezident Volodymyr Zelenskyj minulý mesiac uviedol, že armáda navrhla zmobilizovať ďalších 450 000 až 500 000 ľudí. Hlavný veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj neskôr spresnil, že toto číslo berie ohľad na vojenské plány a možné straty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet