Na hlavný obsah

Únia futbalových profesionálov vyzvala FC Košice, aby neporušoval práva hráčov

ÚFP tak reagovala na prípad Marcela Vasiľa.

Únia futbalových profesionálov vyzvala FC Košice, aby neporušoval práva hráčov
Na snímke zľava Cesar Blackman (Slovan), Kyriakos Savvidis (Slovan) a Marcel Vasiľ (Košice). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Únia futbalových profesionálov (ÚFP) vyzvala prvoligový klub FC Košice, aby neporušoval práva hráčov. Reagovala tak na prípad Marcela Vasiľa, s ktorým už košický klub údajne nepočíta a podľa ÚPK chce svojimi krokmi donútiť hráča k skončeniu zmluvy bez toho, aby mu musel uhradiť akúkoľvek kompenzáciu.

„Klub FC Košice zaslal médiám svoje stanovisko k uvedenej veci, v ktorom verejne priznal, že s hráčom ďalej nepočíta z dôvodu jeho výkonnosti počas jesennej časti súťaže. Tým len potvrdil skôr uverejnené informácie zo strany ÚFP, že nariadenie individuálneho tréningu, nariadenie tréningu s ´farmárskym´ mužstvom, neposkytnutie tréningového oblečenia, preradenie do inej šatne, zamedzenie poskytovania obedov a nevyplatenie dlžnej sumy za podpis zmluvy, nesledovali žiadny legitímny cieľ, naopak ich cieľom bolo donútiť hráča k skončeniu zmluvy bez toho, aby klub FC Košice musel uhradiť akúkoľvek kompenzáciu,“ uviedla ÚFP v oficiálnom stanovisku k tejto veci prostredníctvom svojho generálneho sekretára Branislava Bolecha.

Vasiľ nechce brániť klubu v zámere

Podľa ÚFP tak klub verejne priznal, že skutočným dôvodom vyradenia hráča z A-mužstva sú len subjektívne dôvody výkonnosti.

„Potvrdil tým porušenie zmluvy s hráčom, na základe ktorého je klub, v zmysle ustálenej rozhodovacej praxe FIFA, povinný uhradiť hráčovi kompenzáciu, ktorú tvorí celá zostávajúca hodnota zmluvy,“ uviedla Únia futbalových profesionálov.

Tá zároveň ocenila, že vzťahy medzi profesionálnymi hráčmi a profesionálnymi klubmi sa za posledné roky zlepšili: „Obe strany vo veľkej väčšine prípadov vzájomné rešpektujú svoje práva a povinnosti. Bohužiaľ nedeje sa tak vždy, čoho dôkazom sú už medializované informácie týkajúce sa hráča FC Košice Marcela Vasiľa.“

ÚFP zdôraznila, že po tom, ako klub hráčovi oznámil, že nepočíta s jeho službami, tak v mene hráča dňa 3. januára 2024 navrhla, že hráč nebude klubu brániť v jeho zámere a podpíše skončenie zmluvy.

To však iba za predpokladu, že klub bude garantovať uhrádzanie rozdielu vo výške platu, ktorý mal zmluvne dohodnutý s výškou platu v novom klube, ktorý si hráč nájde, ak dôjde k jeho zníženiu.

„Napriek tomu, že klub tak mohol okamžite ušetriť celú výšku alebo podstatnú časť nákladov na hráča a vyhnúť sa porušovaniu jeho práv, túto ponuku odmietol. ÚFP vyzýva klub FC Košice, aby ukončil porušovanie práv hráča a vyhol sa obdobného konania aj v budúcnosti,“ píše sa v stanovisku Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport