Na hlavný obsah

Ústavný súd SR zastavil konanie o zákone o envirozáťažiach, parlament ho vlani novelizoval

Predchádzajúce ustanovenia na súde napadla prezidentka.

Ústavný súd SR zastavil konanie o zákone o envirozáťažiach, parlament ho vlani novelizoval
Ilustračná snímka - Ústavný súd. Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR zastavil konanie v otázke ústavnosti časti zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Právnu normu vlani v decembri parlament novelizoval. Predchádzajúce ustanovenia zákona z roku 2022 napadla na ÚS prezidentka Zuzana Čaputová.

Hlava štátu videla problém v tom, že vlastník nehnuteľnosti, na ktorej sa envirozáťaž nachádza, bol povinný štátu nahradiť finančné prostriedky vynaložené na jej sanáciu. Túto povinnosť mal aj v prípade, ak nebol za vznik záťaže zodpovedný.

Envirofond je po novom povinný vrátiť vlastníkovi nehnuteľnosti, na ktorej sanovali envirozáťaž, ním uhradené financie. Urobiť tak má do 1. marca 2024. Pohľadávky štátu vzniknuté v súvislosti so sanáciou environmentálnej záťaže v znení účinnom do 31. decembra 2023 zanikli k 1. januáru 2024.

ÚS zároveň na stredajšom zasadaní pléna nevyhovel návrhu Okresného súdu Banská Bystrica, ktorý napadol časť zákona o upomínacom konaní.

Napadnuté ustanovenie sa týkalo súdneho odmietnutia odporu proti platobnému rozkazu z formálnych dôvodov v prípadoch elektronického podania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko