Na hlavný obsah

Na Slovensku bude ešte mrazivejšie, vo viacerých okresoch klesne teplota až na -20 stupňov

SHMÚ varuje aj pred snehovými jazykmi a závejmi.

Na Slovensku bude ešte mrazivejšie, vo viacerých okresoch klesne teplota až na -20 stupňov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ján Krošlák

V šiestich okresoch severného a severovýchodného Slovenska môže v utorok (9.1.) teplota klesnúť až na mínus 20 či 21 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pre extrémne nízke teploty v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Stará Ľubovňa, Bardejov, Kežmarok a Poprad.

„Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.
Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť
poškodenia organizmu je vysoká,“ varuje SHMÚ.

Mrazy udrú počas noci a pretrvávať budú do 8.00 hod. Pre spomínané okresy platí tiež výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi.

Teploty od mínus 15 do mínus 19 stupňov sa vyskytnú v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom aj Košickom kraji. SHMÚ pre okresy v týchto oblastiach vydal výstrahu prvého stupňa.

Na snímke mapa s výstrahami.
Pre tieto okresy platí výstraha pred nízkymi teplotami.Foto: SHMÚ

V stredu (10. 1.) bude vlna chladného počasia pokračovať v miernejšom tempe. SHMÚ vydal na tento deň výstrahu prvého stupňa pre niekoľko okresov severovýchodného aj južného Slovenska. Teplota tu môže klesnúť na mínus 15 až mínus 19 stupňov Celzia.

Počasie na juhovýchode bude komplikovať silný vietor, pre košický a banskobystrický kraj platí v pondelok (8. 1.) výstraha druhého stupňa. Priemerná rýchlosť vetra bude 60 kilometrov za hodinu, ojedinele sa môže vyskytnúť silný nárazový vietor s rýchlosťou 85 až 105 kilometrov za hodinu.

Na horách breznianskeho okresu v polohách nad 1 500 metrov môže nárazový vietor dosiahnuť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť bude 90 – 105 kilometrov, ide tak o silnú až mohutnú víchricu, uviedlo SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko