Na hlavný obsah

V Česku sa debatuje o voľbe poštou. Bývalá vládna strana ju v minulosti sama navrhovala, teraz zmenila názor

Poštou by mohli voliť aj prezidenta.

V Česku sa debatuje o voľbe poštou. Bývalá vládna strana ju v minulosti sama navrhovala, teraz zmenila názor
Na snímke Andrej Babiš. Foto: RTVS

O voľbe poštou sa v Česku vedie búrlivá politická debata. Koalícia vníma korešpondenčnú voľbu ako prioritu. Voliči v zahraničí by si ju mohli vyskúšať už v budúcoročných parlamentných voľbách. Opozícia hovorí o možnej manipulácii s hlasmi. Poslanci rokujú už tri dni a ich prejavy lámu rekordy.

Len štyri krajiny európskej 27, voľby poštou nemajú – Francúzsko, Malta, Chorvátsko a Česko. Ak chce odvoliť napríklad Čech na Floride, môže tak urobiť na zastupiteľskom úrade. Musí však prekonať 1300 km až do Washingtonu. Voľba sú pre neho preto luxus. A častokrát aj dôvod prečo z 600-tisíc zahraničných Čechov volí len zlomok. Koalícia to chce zmeniť.

Politickej debate o voľbe poštou v ČR sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

„Voľba na zastupiteľskom úrade v niektorých prípadoch skutočne znamená tisíce kilometrov na zastupitelský úrad a zase späť,“ uviedol minister vnútra ČR Vít Rakušan.

„Veď všetky slobodné voľby sú sviatkom demokracie. A tí hrdí Česi v zahraničí by mali prísť osobne sem,“ myslí si predseda opozičného hnutia ANO Andrej Babiš.

Babiš zmenil rétoriku

Babiš v štvorhodinovom prejave stihol rakúskych voličov Zelených nazvať magormi. Aj názorovo otočiť v otázke korešpondenčnej voľby, ktorú ANO ako vládna strana samo presadzovalo.

„Ten zákon sa už dokonca začal písať. Ale v roku 2021 ANO zistilo, že Česi v zahraničí, ktorí musia voliť na ambasádách, prostě ANO nevolia. ANO by sa v zahraničí nedostalo do parlamentu, i keď tu má cez 30 percent. A to je jediný základný dôvod prečo to ANO začalo odmietať. Aj keď to maskujú rečami, že im vadí, že by voľba nebola tajná,“ skonštatoval politický komentátor servera Seznamzprávy Jindřich Šídlo.

To, čo na Slovensku funguje 18 rokov, opozičné hnutie SPD považuje za nebezpečenstvo. „V momente, keď volič hodí hlas do obálky doma, tak už to nie je volba tajná a svobodná. Pretože za mojím chrbtom môže stáť niekto, kto vyvíja nátlak nebo jiné metódy presvedčovania,“ myslí si predseda opozičnej SPD Tomio Okamura.

„Okamura hovoril 10 hodín o veciach, prečítal si históriu vzniku československého štátu, obštrukcie nie sú na mieste. Myslím si, že štandardný systém volieb zo zahraničia, ako v rozvinutých štátoch má priniesť viac demokracie pre našich občanov,“ dodal predseda vlády a minister pre miestny rozvoj ČR Ivan Bartoš.

Ak zákon o voľbách poštou silou hlasov koalícia v snemovni pretlačí, mohli by Česi na rozdiel od Slovákov voliť obálkou zo zahraničia aj budúcu hlavu štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet