Na hlavný obsah

V Košickej Polianke našla polícia nelegálne vrakovisko. Ide o nebezpečný odpad

Prevádzkovateľovi nelegálneho autovrakoviska hrozí päťročné väzenie.

V Košickej Polianke našla polícia nelegálne vrakovisko. Ide o nebezpečný odpad
Na snímke nelegálne vrakovisko pri Košickej Polianke. Foto: RTVS

Na starom družstve našli desiatky vrakov a komponentov z automobilov. Enviropolícia pri Košiciach vyšetruje protiprávny zber a rozoberanie starých áut. Sú považované za nebezpečný odpad.

Nelegálne vrakovisko sa nachádza pri Košickej Polianke v areáli bývalých ošipárni. Polícia tam pri domovej prehliadke našla 47 vrakov osobných áut a desiatky ďalších komponentov a súčiastok z iných vozidiel.

„Prípad súvisí s vyšetrovaním trestného činu neoprávneného nakladania s odpadmi, pričom identifikácia rozsahu protiprávneho konania je v súčasnosti predmetom znaleckého posudzovania,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

Počas nášho nakrúcania sme na autovrakovisku nikoho nenašli. No polícia tu v minulosti údajne zasahovala už niekoľkokrát.

Nelegálnemu vrakovisku sa v Aktuálne :24 venovala redaktorka Nikoleta Ferková:

Rozobraté autá mal muž skladovať v hale ale aj na dvore. Na Slovensku je len asi 50 firiem, ktoré majú na túto činnosť vydané potrebné povolenia.

„Niektoré časti takýchto vozidiel sú síce ľahko obchodovateľné, ale niektoré predstavujú vážny environmentálny problém s pohľadu jej bezpečnej likvidácie,“ dodala Bárdyová.

Ide napríklad o staré autobatérie, prevádzkové kvapaliny, plasty ale aj o motorový olej. Ten je obzvlášť nebezpečný. Napríklad jedna jeho kvapka dokáže znehodnotiť až tisíc litrov vody.

„Na nelegálnom vrakovisku nemôžu byť pohodené časti rozobratých vozidiel. Musia sa odovzdať autorizovaným spracovateľom. Čí už sú to oficiálne zberné dvory, alebo spracovatelia opotrebovaných pneumatík,“ informoval odborník na recykláciu z Technickej univerzity v Košiciach Tomáš Vindt.

Komponenty z áut sa potom recyklujú.

„Máme tu veľa rôznych skládok, environmentálnych záťaži, pri ktorých miesto toho, aby došlo k ich odstraňovaniu vidíme, že je riziko zmeny majiteľov. To sú všetko náklady v stovkách miliónov eur, ktoré potom zrazu končia na bremenách štátu,“ povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Prevádzkovateľovi nelegálneho autovrakoviska hrozí päťročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny