Na hlavný obsah

V USA vyčíňa počasie: Búrky, tornáda a záplavy spôsobili, že státisíce domácností sú bez elektriny

Spojené štáty zasiahol silný búrkový systém.

V USA vyčíňa počasie: Búrky, tornáda a záplavy spôsobili, že státisíce domácností sú bez elektriny
Muž kráča po chodníku počas hustého sneženia v meste Cedar Rapids, americkom štáte Iowa. Foto: TASR/AP

Spojené štáty zasiahol silný búrkový systém, ktorý v niekoľkých štátoch na severovýchode spôsobil ničivý vietor a silný dážď. V iných oblastiach vyčíňali tornáda a fujavice. O život prišli najmenej traja ľudia. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Silný dážď na východnom pobreží USA spôsobil prívalové záplavy, pričom v oblasti zaznamenali nárazy vetra s rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu, uviedla americká Národná meteorologická služba (NWS).

Viac ako 890-tisíc odberateľov najmä na východe zostalo v dôsledku počasia bez elektrickej energie, uvádza webový portál poweroutage.us.

V dôsledku nepriaznivého počasia odklonili na Dullesovo medzinárodné letisko v štáte Virgínia aj lietadlo americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Pôvodne malo pristáť na Andrewsovej základni amerických vzdušných síl.

Juhovýchodom krajiny sa podľa médií prehnali viaceré tornáda. Na záberoch z postihnutých oblastí na Floride vidieť popadané stromy a poškodené budovy s odtrhnutými strechami.

Podľa miestnych úradov si nepriaznivé počasie vyžiadalo najmenej tri obete na životoch. V Alabame podľa polície zomrela 81-ročná žena, keď jej dom zasiahlo tornádo.

Ďalšia osoba prišla o život v Georgii južne od mesta Atlanta, keď na jej auto spadol strom. V Severnej Karolíne prišla o život jedna osoba a ďalší dvaja ľudia sú v kritickom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet