Na hlavný obsah

Silné mrazy ohrozujú ľudí bez domova. Do tepla sa nedostanú všetci, niekde kapacity zariadení nestačia

Problém majú aj v Košiciach.

Silné mrazy ohrozujú ľudí bez domova. Do tepla sa nedostanú všetci, niekde kapacity zariadení nestačia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Silné mrazy a vietor ohrozujú ľudí bez domova. Mestá sa snažia pomáhať a umiestňovať ľudí do zariadení. Nedostatočná kapacita je najmä v Košiciach. Tým, ktorí zostávajú na ulici, rozdávajú pracovníci útulku spacáky a ponúkajú jedlo.

V košickom útulku Oáza nádeje pribudlo počas zimy vyše 30 ľudí bez domova. Medzi nimi aj pán Jozef, ktorý sa z Viedne vrátil na Slovensko. Do útulku ho dostala zima. „Krutá. Nedalo sa ani spať. Nič. Človek sa klepal celý deň, celú noc,“ opísal.

V útulku sa momentálne nachádza vyše 350 ľudí. V zime sa zohrievajú okrem dreva aj prácou, ako sami hovoria, čokoľvek je lepšie, ako zima na ulici.

„Zbierame z celého mesta ľudí, ktorí sú ohrození, alebo nemajú kde spať aby nezamrzli. Niektorí nechcú prísť. Tak im dávame oblečenie, teplý čaj, niečo zajesť. Teraz mame spacáky,“ priblížil riaditeľ Oáza – nádej pre nový život n. o. Peter Gombita.

Zaradenia pre ľudí bez domova nemajú kapacity. Ako pomáhajú, tým, ktorí zostanú na ulici zisťovali v reportáži v Správach RTVS redaktorky Jozefína Ilavská a Lucia Benetinová:

Pomocnú ruku podáva ľudom bez domova aj košická arcidiecézna charita. „V poslednom období sme zaznamenali nárast aj prípadov, kedy nás samotná mestská polícia oslovila s pomocou o riešení situácie,“ uviedla vedúca Charitného domu sv. Alžbety v Košiciach Soňa Hlaváčová.

„Potrebovali by sme ešte rozšíriť kapacitu aj o viac ako tisíc miest oproti terajším 500-600 miestam krízovej intervencie. V praxi sa to prejavuje tak, že skoro všetky útulky sú v Košiciach plné,“ pokračoval riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice Cyril Korpesio.

Situácia v Michalovciach

Chladnému počasiu prispôsobili aj dočasné prístrešie v Michalovciach, ktoré ľudia bez domova využívali len na prenocovanie. V stane môžu ľudia zostať aj počas dňa a pribudli aj lôžka.

„Ubytovanie možno odmietnuť napríklad osobe, ktorá je pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok, alebo osobe, ktorá poruší alebo už v minulosti porušila prevádzkový poriadok zariadenia,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Michalovce Marcela Andréová.

Sprístupnené bude až do konca marca. Sociálny pracovníci apelujú na to, že dočasné prístrešia sú len krátkodobé riešenia. Chýba systém, evidencia a pomohla by aj zmena legislatívy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny