Na hlavný obsah

Technológia na rozpoznávanie tváre v EÚ: Niektorí europoslanci majú obavy, aby sa Únia nevydala cestou Číny

Úpravy zákona EÚ o umelej inteligencii vyvolali rozruch.

Technológia na rozpoznávanie tváre v EÚ: Niektorí europoslanci majú obavy, aby sa Únia nevydala cestou Číny
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Dodatočné úpravy zákona Európskej únie (EÚ) o umelej inteligencii (AI, z anglického artificial intelligence) vyvolali rozruch kvôli medzerám v biometrickej identifikácii. Informoval o tom portál Politico.

Podľa nemeckej poslankyne Európskeho parlamentu (EP) Svenje Hahnovej sa na poslednú chvíľu upravoval zákon EÚ o AI, ktorý umožní orgánom činným v trestnom konaní používať technológiu rozpoznávania tváre na zhotovených videozáznamoch bez súhlasu sudcu, čo je viac, ako bolo pôvodne dohodnuté.

Poslankyňa uviedla, že konečné znenie nových pravidiel bloku o umelej inteligencii, ktoré získal aj portál Politico, je „útokom na občianske práva“ a môže umožniť „nezodpovedné a neprimerané používanie technológie biometrickej identifikácie, ako to poznáme z autoritárskych štátov, akým je napríklad Čína“.

Začiatkom decembra 2023 sa EÚ dohodla na súbore pravidiel o umelej inteligencii – prvom na svete – s cieľom zaviesť rozsiahle záväzné pravidlá používania tejto rýchlo sa rozvíjajúcej technológie.

V konečnom texte je medzera

Hahnová, členka strany Obnovme Európu, však uviedla, že v konečnom znení textu je medzera pre používanie technológie rozpoznávania tváre, ktorá v pôvodnej dohode nebola.

Nemecká europoslankyňa tvrdí, že konečné znenie súboru pravidiel umožní policajným zložkám používať rozpoznávanie tváre po vyjadrení správneho orgánu, a nie po rozhodnutí sudcu.

Zároveň vyjadrila poľutovanie nad tým, že táto technológia bude môcť identifikovať podozrivých zo všetkých druhov trestných činov bez ohľadu na to, o aké závažné trestné činy ide. „Najbanálnejšie priestupky by sa mohli stíhať pomocou rozpoznávania tváre,“ povedala.

Obavy Hahnovej zopakoval aj poslanec Európskeho parlamentu Patrick Breyer, člen ľavicovej Pirátskej strany Nemecka a samozvaný „bojovník za digitálnu slobodu“, ktorý začiatkom týždňa vo svojom vyhlásení uviedol, že „sa zdá, že EÚ má v úmysle konkurovať Číne nielen technologicky, ale aj z hľadiska technologických represií“.

Vlády EÚ by mali dostať konečné znenie Aktu o umelej inteligencii 24. januára s cieľom dať mu zelenú 2. februára.

Potom bude musieť europarlament zákon schváliť hlasovaním v pléne. Parlamentné výbory, politické skupiny alebo aliancie viac ako 40 zákonodarcov budú môcť navrhnúť pozmeňujúce a doplňujúce návrhy – v prípade ich schválenia bude potrebná ďalšia legislatívna práca v Rade EÚ a EP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet