Na hlavný obsah

Vyhlásenie, že v Kyjeve nie je vojna, môže poškodiť obraz Slovenska v zahraničí, varuje analytik

Slovensko sa podľa neho začína vyčleňovať.

Vyhlásenie, že v Kyjeve nie je vojna, môže poškodiť obraz Slovenska v zahraničí, varuje analytik
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vzťahy Slovenska a Ukrajiny po zmene vlády prekonávajú určitý prerod, predošlá srdečnosť založená na rovnakých záujmoch a rovnakých hodnotách a dobrom pochopení toho, čo sa deje, ide niekam do minulosti. Slovensko sa rozhodlo raziť svoju zahraničnú politiku mimo hlavný európsky prúd, vyhlásil pre RTVS analytik z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe Ján Šír.

Podľa neho sa Slovensko začína vyčleňovať. To vidno aj v prístupe k najväčšej bezpečnostnej kríze, ktorej Európa momentálne čelí, a tou je ruská agresia proti Ukrajine.

Vyjadrenia slovenského premiéra o tom, že v Kyjeve sa normálne žije a nie je tam vojna, podľa analytika vzbudili na Ukrajine údiv a sú vnímané ako škandálne. „Je to vyhlásenie, ktoré nezodpovedá realite a je nepravdivé,“ zdôraznil Šír.

Podľa neho sú podobné vyhlásenia schopné poškodiť obraz Slovenska v očiach medzinárodných partnerov. „Motivácie, ktoré k tomu Roberta Fica viedli, nepoznám. Z titulu svojej funkcie však má veľmi dobrý prehľad o tom, ako situácia naozaj vyzerá. Preto sú jeho vyjadrenia o to nepochopiteľnejšie,“ dodal.

Škandálny, nemorálny a škodlivý postoj

Premiér Fico sa v stredu (24. 1.) stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Denisom Šmyhalom v Užhorode. Už predtým avizoval, že Šmyhalovi oznámi, že Slovensko nepodporí vstup Ukrajiny do NATO či EÚ. Podľa jeho slov by to znamenalo začiatok tretej svetovej vojny.

„Ide o vyjadrenie určitého postoja, ktorý je možno škandálny, nemorálny a vo svojich dôsledkoch škodlivý nielen pre Slovensko, ale aj pre zachovanie medzinárodného prostredia založeného na pravidlách a medzinárodnom práve,“ skonštatoval Šír.

Na základe Ficových vyjadrení jeden z ukrajinských poslancov žiadal zrušenie plánovanej návštevy. Predseda výboru pre zahraničnú politiku Olexandr Merežko vyhlásil, že je absolútne neprípustné tváriť sa, že sa nič nestalo. Návšteva sa napriek tomu konala.

Podľa Šíra si Ukrajinci musia starostlivo voliť nakoľko naskakovať na jednotlivé provokácie. „Postup, ktorý zvolila ukrajinská strana, to znamená situáciu nevyhrocovať a v návšteve pokračovať, mne osobne dáva zmysel,“ vyhlásil.

Návšteva bude mať podľa neho pracovný charakter a pôjde o nastavenie podoby vzájomných vzťahov po zmene slovenskej vlády.

Vypočujte si celý rozhovor z relácie Aktuálne :24 s analytikom z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe Jánom Šírom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet