Na hlavný obsah

Robert Fico spochybnil, že by v Kyjeve prebiehala vojna, podľa neho je tam „úplne normálny život“

Povedal to po výjazdovom rokovaní vlády.

Robert Fico spochybnil, že by v Kyjeve prebiehala vojna, podľa neho je tam „úplne normálny život“
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/František Iván

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v utorok (23. 1.) spochybnil, že by v Kyjeve prebiehala vojna. V ukrajinskom hlavnom meste podľa neho prebieha normálny život.

Fico to vyhlásil na tlačovej konferencii počas výjazdového rokovania vlády v Kamenici nad Cirochou. Odpovedal tak na otázku, prečo sa jeho stredajšie (24. 1.) stretnutie s ukrajinským partnerom Denysom Šmyhalom neuskutoční v Kyjeve, ale v Užhorode pri hraniciach.

Fico povedal, že reagoval na požiadavky ukrajinskej strany a že je to pre neho praktické. Na tlačovej konferencii čelil otázke, či sa chce ísť osobne pozrieť na vojnu do Kyjeva. „A naozaj si myslíte, že v Kyjeve je vojna? To nemyslíte vážne, dúfam, že áno,“ povedal. Dodal, že je tam „úplne normálny život“. Vojna má podľa premiéra lokálny charakter.

Svojimi výrokmi viacerých pobúril

Zahraniční štátnici navštevujú Kyjev aj v čase, keď ruská invázia na Ukrajine pokračuje. Naposledy ho v pondelok (22. 1.) navštívil nový poľský premiér Donald Tusk. Medzitým bol na istý čas na celej Ukrajine vrátane Kyjeva vyhlásený letecký poplach.

Fico sa cez víkend vyslovil proti prijatiu Ukrajiny do NATO s tým, že by to znamenalo riziko tretej svetovej vojny. Ukrajinu tiež označil za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc. Snahy Kyjeva o oslobodenie Ruskom okupovaných území zároveň odmietol ako nereálne.

Tiež povedal, že Ukrajina nie je suverénnym štátom, pretože je pod absolútnym vplyvom USA. Na utorkovej tlačovej konferencii ubezpečil, že je pripravený v stredu prezentovať svoje postoje Šmyhalovi.

Ficova pozícia nie je jednoznačná

V pondelok šéf zahraničného výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko povedal, že Ukrajina by mala zrušiť návštevy zahraničných predstaviteľov, ktorí spochybňujú jej suverenitu. Ukrajinská tlačová agentúra Unian v utorok naopak uverejnila článok, v ktorom vyzýva, aby sa s Ficom nerozchádzali, pretože maďarský premiér Viktor Orbán „celkom stačí“.

„Ak hovoríme o pozícii Roberta Fica, nie je to také jednoznačné. Vskutku, ťažko ho možno označiť za proukrajinského slovenského premiéra. Ale aj on robí určité kroky, ktoré neumožňujú považovať ho za jednoznačne protiukrajinského,“ upozornil expert na zahraničnú politiku a susedské vzťahy Serhij Herašimčuk v správe agentúry Unian.

Ako príklad uviedol, že Fico už v kampani vystupoval proti prijatiu Ukrajiny do NATO, ale proti členstvu Ukrajiny v Európskej únii nič nenamietal. Naopak, povedal, že pre Slovensko by bolo výhodné, keby Ukrajina bola členom EÚ.

Pred voľbami tiež tvrdil, že na Slovensko nepôjde ani jeden slovenský náboj. Po voľbách ale vláda spresnila, že ide o bezplatnú pomoc, no bude rešpektovať zmluvy. To sa týka aj dodávky samohybných húfnic Zuzana a odmínovacích strojov Božena.

Slováci teda nič „nedarujú“, čím sa Fico snaží osloviť svojich voličov, ale vykonajú prácu, za ktorú dostanú zaplatené. Zároveň tým vysiela signál EÚ, ktorá tieto dodávky zaplatí. Slovensko tiež pokračuje v poskytovaní humanitárnej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko