Na hlavný obsah

Zomrel „Putinov“ gerontológ. Ľudom sľuboval, že sa dožijú sto rokov

Vladimir Chavinson zomrel vo veku 77 rokov.

Zomrel „Putinov“ gerontológ. Ľudom sľuboval, že sa dožijú sto rokov
Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Jeden z popredných ruských gerontológov, člen ruskej akadémie vied Vladimir Chavinson zomrel vo veku 77 rokov. Uviedol to na svojom ruskojazyčnom webe denník The Moscow Times s odvolaním sa na oznámenie petrohradského guberátora.

Vedec, ktorého médiá označovali za „osobného gerontológa“ prezidenta Vladimira Putina, sa zaoberal problémami starnutia a predĺženia aktívneho života.

Patentovaných mal 13 liekov a 64 doplnkov stravy na základe peptidov, teda chemických zlúčenín organického pôvodu, tvorených aminokyselinami.

Putin ho v roku 2017 vyznamenal štátnym radom za zvláštne zásluhy v medicíne. Vtedy Chavinson – aj s odvolaním sa na bibliu a na Guinnessovu knihu rekordov –vysvetľoval petrohradskému serveru Fontanka, že ľudský organizmus je schopný dožiť sa 120 rokov a rozhodne minimálne sto rokov. Veď Francúzka Jeanne Calmentová sa dožila 122 rokov a Ruska Varvara Semenjakovová 117 rokov, „a tak 100 rokov je minimum“, tvrdil vedec.

Lekár v spomínanom interview sľuboval Putinovi ďalších „minimálne 20 rokov“ aktívneho života a označoval ho za „vzor“ s „vynikajúcim potenciálom“. Medicína podľa neho mala pomôcť predĺžiť život štátnych predstaviteľov, pretože podľa Chavinsonovho tvrdenia nie je nikto schopný nahradiť skúseného vodcu.

Práve objavné využitie peptidov prinieslo Chavinsonovi svetovú slávu, keď s ich pomocou zachraňoval zdravie likvidátorov havárie v Černobylskej jadrovej elektrárni. Pomáhal tiež ľuďom postihnutým zemetrasením v Arménsku v roku 1988 a ďalším 112 miliónom ľudí po celom svete, napísal petrohradský gubernátor Oleg Ergašev v nekrológu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet