Na hlavný obsah

Kde a kedy voliť prezidenta? Hlasovať sa dá aj mimo miesto trvalého pobytu, zo zahraničia to možné nebude

Výnimočne sa dá hlasovať aj mimo volebných miestností.

Kde a kedy voliť prezidenta? Hlasovať sa dá aj mimo miesto trvalého pobytu, zo zahraničia to možné nebude
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erik Mader

Prezidentské voľby sa konajú v dvoch kolách – prvé bude v sobotu 23. marca 2024 od 07:00 hod do 22:00 hod. Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 6. apríla 2024 v rovnakom čase. Ak občan bude v deň konania volieb mimo miesta trvalého bydliska, musí požiadať o hlasovací preukaz.

O hlasovací preukaz žiada obec svojho trvalého pobytu, osobne, elektronicky alebo písomne. Osobne musí požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu najneskôr v piatok 22. marca 2024. Písomne a elektronicky musí požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu najneskôr 15 pracovných dní do konania volieb – 4. marca 2023.

S hlasovacím preukazom a platným dokladom totožnosti potom môže volič voliť v hociktorej z volebných miestnosti. Na rozdiel od parlamentných volieb v roku 2023 voľba prezidenta zo zahraničia nie je možná.

Volebné miestnosti sa v prvom aj v druhom kole otvoria o 7.00 h a zatvoria o 22.00 h. Starosta obce môže posunúť začiatok hlasovania na skoršiu hodinu, najviac ale o dve hodiny. Čas skončenia hlasovania sa musí zachovať.

Po zatvorení volebných miestnosti a sčítaní hlasov sa novým prezidentom Slovenskej republiky stáva kandidát s vyšším počtom hlasov.

Hlasovanie mimo volebných miestností

Občania môžu prezidenta voliť vo volebných miestnostiach na to zriadených. V špeciálnych prípadoch (nemocnice, domovy sociálnych služieb,…) môžu voliť do volebných urien, ktoré za nimi prinesú poverení členovia volebných komisií.

O hlasovanie do prenosnej schránky môžete požiadať ak zo závažných zdravotných dôvodov nemôžete prísť do volebnej miestnosti a ste v čase voľby v mieste trvalého pobytu. Môžete o ňu požiadať obec alebo v deň volieb okrskovú volebnú komisiu.

Žiadať o voľbu do prenosnej urny môžete aj v prípade, ak budete v deň volieb hospitalizovaný v nemocnici alebo sa budete nachádzať v domove dôchodcov či zariadení sociálnych služieb mimo miesta vášho trvalého pobytu a bol vám vydaný hlasovací preukaz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko