Na hlavný obsah

Aktuálne sa pozornosť upiera najmä na Blízky východ a Ukrajinu, dramatickým vývojom však prechádza aj Afrika

Záujemcov o rozvíjanie vzťahov s krajinami je hneď niekoľko, Európa zaostáva.

Aktuálne sa pozornosť upiera najmä na Blízky východ a Ukrajinu, dramatickým vývojom však prechádza aj Afrika
(Ilustračná snímka) Foto: TASR

Hoci sa aktuálne mediálna pozornosť upiera najmä na Blízky východ a Ukrajinu, dramatickým vývojom prechádza aj Afrika. Záujemcov o rozvíjanie vzťahov s krajinami je hneď niekoľko. Popri Saudskej Arábii alebo Turecku ide najmä o Čínu a Rusko. Európa zaostáva.

Za posledné tri roky zažili bývalé francúzske kolónie v Afrike deväť vojenských prevratov. Dva majú za sebou Mali a Burkina Faso, nasledovala Guinea, Sudán a Čad. Minulý rok sa pripojil aj Niger a Gabon.

Analytikov sa v spravodajskom bloku Správy :24 pýtala na názory redaktorka RTVS Viktória Bellová:

„Je to kombinácia jednak historickej skúsenosti, keď je koloniálna minulosť vnímaná ako záťaž, ďalej je to netransparentnosť, korupcia, chudoba. Tieto všetky podmieňujú spoločenskú frustráciu a nepokoje. Tým pádom sú ľudia náchylnejší veriť jednoduchým sľubom. Ďalším faktorom sú pretrvávajúce náboženské a etnické pnutia,“ vysvetlila analytička z neziskovej organizácie GLOBSEC Terézia Rekšáková.

Podľa analytikov bude politická nestabilita v regióne ďalej rásť. Podľa odborníkov sú tam veľké politické problémy, ktoré súvisia s tým, že sa tam stále menia diktátori.

„Nehovoriac o tom, že tieto diktatúry sú nespoľahlivé v tom, čo robia s financiami, ktoré dostanú,“ podotkol bezpečnostný analytik Tomáš Beňuška z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Spolu s hladom, nedostatkom vody a pracovných príležitostí to spôsobuje dominový efekt. Do Európy prúdia státisíce afrických migrantov, a to vyhovuje ďalším veľkým hráčom.

Treba brať Afriku vážne

„Je potrebné práve, aby Európska únia, európske štáty brali Afriku vážne dlhodobo a nielen nárazovo, ako to býva. Keď príde nejaká kríza, niečo potrebujeme, zrazu je Afrika na vrchole agendy. Vo chvíli, keď sa to zmení, tak ju prestaneme brať vážne a otvára sa tam priestor pre štáty, ako je Rusko alebo Čína,“ myslí si politický geograf z Inštitútu politologických štúdií Bohumil Doboš.

Rusko podľa Kremľa minulý rok investovalo v Afrike asi 18 miliárd dolárov. „Chce sa naďalej projektovať ako neohrozená veľmoc, ktorú nijakým spôsobom neohrozujú sankcie, neohrozuje medzinárodná izolácia po tom, ako napadlo Ukrajinu, ďalej sa snaží dostať takisto prístup ku strategickým surovinám a v neposlednom rade, snaží sa vytvárať protiváhu k Západu,“ doplnila Rekšáková.

Podobný postup zvolila Čína, ktorá si na africkom kontinente posilňuje ekonomický vplyv cez investície do infraštruktúry. Európa chce držať krok a do Afriky plánuje investovať.

„Máme plán európskej globálnej brány v hodnote 150 miliárd eur. Toto je náš plán pre Afriku,“ vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Slovensko pridáva ruku k dielu výstavbou detských zdravotníckych centier alebo škôl, kde vzdeláva tamojšie deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet