Na hlavný obsah

Ambulancie kritizujú rozdelenie peňazí v zdravotníctve. Hrozia dlhé čakacie lehoty aj zavádzanie poplatkov

Ministerstvo sa bráni.

Ambulancie kritizujú rozdelenie peňazí v zdravotníctve. Hrozia dlhé čakacie lehoty aj zavádzanie poplatkov
Ambulantný sektor kritizuje rozdelenie peňazí v zdravotníctve. Foto: RTVS

Buď zatvoria ambulancie, alebo si pacienti všetko zaplatia sami. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) s Asociáciou súkromných lekárov (ASL) kritizujú navrhované rozdelenie peňazí v zdravotníctve na nasledujúci rok. Ministerstvo sa bráni tým, že nemôže vyhovieť všetkým. V prípade potreby požiada o dofinancovanie.

„Budeme absolútne nútení informovať pacientov, že čakacie doby sa budú predlžovať. Zníži sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti a samozrejme poskytovatelia, ktorí budú kvázi v hmotnej núdzi, budú musieť pristúpiť aj k zavádzaniu poplatkov,“ skonštatoval prezident ASL Marián Šóth.

Prečo ambulantný sektor kritizuje rozdelenie peňazí v zdravotníctve zisťovala v reportáži v Správach RTVS redaktorka Andrea Šeligová:

Ambulantný sektor vyjadril sklamanie z toho, ako ministerstvo zdravotníctva rozdelilo peniaze na tento rok. Ambulantní lekári nebudú môcť zabezpečiť ani základný chod ambulancií, ani poskytovať zamestnancom lepšie podmienky v porovnaní s nemocnicami.

„To bude mať asi také dôsledky, ktoré v podstate sa ukázali už v minulom roku, a to je v prvom kole zatváranie ambulancií bez náhrady. Pôjde hlavne o tých lekárov, ktorí dnes sú v dôchodkovom veku, je ich viac ako 50 percent,“ uviedla riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová.

Nechcú podpísať celoročné zmluvy

Mnohí ambulantní lekári nechcú za týchto podmienok podpísať zmluvy na celý rok s poisťovňami. Maximálne len na pol roka. Minuloročné platia do 30. marca.

„Neočakávam, že všetci zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, či už ambulantných, alebo nemocničných, budú spokojní. Samozrejme, musíme narábať s takým rozpočtom, aký máme. Nevylučujem ani to, že v priebehu roka v prípade potreby ešte požiadame o peniaze na dofinancovanie sektora,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Ak teraz uzatvoríme pri týchto peniazoch zmluvu na rok, vlastne sa ‚vyoutujeme‘ z ďalšieho dofinancovania, lebo to bude zase iba do nemocníc, ktoré sa permanentne dolievajú,“ pokračoval Šóth.

„Rozumieme tomu, že je potrebné sanovať krízu, ktorá vypukla v ústavnej zdravotnej starostlivosti aj teda s podtazom na zadlženosť nemocníc. Avšak určite si nemyslíme, že riešením je robiť to na úkor ambulantnej zdravotnej starostlivosti, ktorá má na pleciach až 70 percent celkovej starostlivosti o pacientov,“ povedala Trenčanská Bedušová.

„Pomerne veľký nárast majú aj nemocnice. Neviem v tejto chvíli povedať, ktoré nemocnice budú spokojné a ktoré menej,“ dodala analytička Jana Ježíková.

Ambulantný sektor vyčíta rezortu aj to, že všetky stretnutia, na ktorých by návrhy mohli pripomienkovať, ministerstvo zrušilo. Dôvody nám rezort do uzávierky nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet