Na hlavný obsah

A. Danko chce obnoviť vzťahy s Ruskom a Bieloruskom. Prezidentka považuje tento krok za schizofrenický

Podľa opozície je budúcnosť Slovenska na Západe.

A. Danko chce obnoviť vzťahy s Ruskom a Bieloruskom. Prezidentka považuje tento krok za schizofrenický
Predseda strany SNS Andrej Danko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenská národná strana (SNS) navrhuje, aby sme na parlamentnej úrovni obnovili spoluprácu s Ruskou federáciou a Bieloruskom. Národná rada ju pozastavila v roku 2022, po vypuknutí vojny na Ukrajine. Opozícia aj prezidentka iniciatívu SNS kritizujú.

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že obnovenie parlamentnej spolupráce s Ruskom a Bieloruskom môže Slovensku pomôcť najmä v oblasti hospodárstva. Podľa neho, keď skončí vojna na Ukrajine a do týchto krajín budú opäť chodiť investori, Slovensko by mohlo mať výhody.

„Komunikujem s ľuďmi z Moskvy, ja sa tým netajím a tak, ako potrebujeme Brusel, potrebujeme aj dobré vzťahy s Ruskom. Pretože nemecké, americké, francúzske firmy tam obchodujú a my potrebujeme jadrové palivo, potrebujeme sa dostať k plynu,“ ozrejmil podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Andrej Danko.

O návrhu Andreja Danka zisťoval viac v Správach RTVS redaktor Jakub Horáček:

„Budúcnosť našej krajiny, ekonomiky a všetko je na Západe. Vieme, koľko peňazí nám chodí z Európskej únie, tam sú firmy. Všetky kvalitné slovenské firmy sa snažia presadiť na Západe,“ reagoval poslanec NR SR Michal Truban (PS).

„Potom, ako sme ich v rámci Aliancie definovali ako bezpečnostnú hrozbu, idú navrhovať vytváranie priateľských väzieb s niekým, kto nás považuje za nepriateľa. Toto mi pripadá trochu schizofrenické,“ skonštatovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Šéf národniarov tvrdí, že by sme s Ruskom a Bieloruskom mali spolupracovať aj v kultúre. V tejto súvislosti už urobila krok ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Tá zrušila zákaz spolupráce s ruskými a bieloruskými kultúrnymi inštitúciami z roku 2022.

„Ak bieloruská vláda zatvorí bieloruského spisovateľa Pavla Severinca, tak toto asi nie je najlepšie riešenie SNS spolupracovať s kultúrnou obcou. Pavol Severinec je významný spisovateľ a líder opozície v Bielorusku a oni ho zatvoria iba preto, že povie svoj názor,“ povedal poslanec NR SR Milan Majerský (KDH).

„Nedá sa vypichnúť len jeden konkrétny príklad. Na každom štáte by sme našli veci, za ktoré ho môžeme kritizovať, nielen na Ruskej federácii a Bielorusku. Kultúra a šport sa do politiky nemajú ťahať,“ uviedol predseda zahraničného výboru NR SR Marián Kéry.

O tom, či návrh SNS poputuje na rokovanie do parlamentu, by mal vládny trojlístok diskutovať na koaličnej rade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko