Na hlavný obsah

Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne je veľmi krehká, vyhlásil v Kyjeve šéf MAAE Grossi

MAAE opakovane vyjadrila v spojitosti so ZAES obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne je veľmi krehká, vyhlásil v Kyjeve šéf MAAE Grossi
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.a Foto: TASR/AP

Bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny je naďalej slabá, uviedol v utorok generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Informovala agentúra AP.

„Situácia je zatiaľ stabilná, je to však veľmi, veľmi krehká rovnováha,“ povedal Rossi v Kyjeve. Počas svojej plánovanej návštevy elektrárne chce tento týždeň vyhodnotiť vplyv nedávneho zníženia stavu personálu v elektrárni.

„Toto obrovské zariadenie mávalo približne 12-tisíc pracovníkov. Tento počet však bol zredukovaný na 2- až 3-tisíc, čo je veľmi prudké zníženie,“ uviedol Grossi.

Na zabezpečenie všetkých špecifických funkcií elektrárne je podľa jeho slov potrebný istý počet ľudí.

Ruské úrady, ktoré ZAES okupujú, minulý týždeň prepustili časť zamestnancov a Rusko ešte predtým z bezpečnostných dôvodov obmedzilo prístup predstaviteľom MAAE do častí tejto elektrárne.

MAAE opakovane vyjadrila v spojitosti so ZAES obavy z možnej jadrovej katastrofy. Ruské jednotky okupujú areál tejto elektrárne od prvých dní vojny, ktorú Rusko voči Ukrajine rozpútalo 24. februára 2022.

Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali obe strany. Šesť reaktorov je už niekoľko mesiacov odstavených, elektráreň však stále potrebuje prísun energie a kvalifikovaný personál na obsluhu chladiaceho systému a ďalších bezpečnostných systémov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet