Na hlavný obsah

Biden je pre Rusko lepší prezident USA ako Trump, povedal Putin

Spojené štáty aj Rusko tento rok čakajú prezidentské voľby.

Biden je pre Rusko lepší prezident USA ako Trump, povedal Putin
Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Súčasný americký prezident Joe Biden je skúsenejší a predvídateľnejší ako jeho predchodca Donald Trump, povedal v rozhovore šéf Kremľa Vladimir Putin podľa agentúry TASS.

Na otázku, kto by bol na čele Spojených štátov pre Rusko lepší, Putin odvetil, že Biden. Moskva je podľa slov ruskej hlavy štátu pripravená spolupracovať s kýmkoľvek, koho si Američania túto jeseň do Bieleho domu zvolia.

„Je to skúsenejší, predvídateľnejší človek, je to politik starej formácie,“ povedal na adresu súčasného demokratického prezidenta USA Bidena šéf Kremľa v rozhovore s novinárom kanála Rossija-1 Pavlom Zarubinom.

„Budeme ale spolupracovať s akýmkoľvek americkým lídrom, ktorému vysloví americký národ dôveru,“ dodal šéf Kremľa.

O Trumpovi Putin povedal, že má vlastný názor na to, ako by sa mali vyvíjať vzťahy Washingtonu s jeho spojencami, keď podľa ruskej štátnej agentúry komentoval „súčasnú nespokojnosť“ v Európskej únii v súvislosti s možným návratom Trumpa do funkcie prezidenta USA.

Spojené štáty aj Rusko tento rok čakajú prezidentské voľby. Kým v Rusku je za víťaza marcového hlasovania vopred považovaný Putin, Spojené štáty čaká v novembri súboj, v ktorom sa podľa predpokladov opäť stretne Trump s Bidenom.

Trump cez víkend vyvolal pobúrenie prejavom na predvolebnom mítingu. Vyhlásil v ňom, že ako prezident raz varoval lídra nešpecifikovanej aliančnej krajiny NATO, že USA by jej v prípade ruského útoku neprišli na pomoc, ak nebude dávať dostatočné peniaze na obranu.

Údajne vtedy dodal, že by Rusko „povzbudzoval, nech si robí, čo chce“, pričom príbeh prezentoval ako ukážku svojho úspešného nátlaku na spojencov ohľadom vojenských rozpočtov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet