Na hlavný obsah

Fidesz navrhol, aby poslanci hlasovali o vstupe Švédska do NATO budúci pondelok

Podľa šéfa klubu strana tento krok podporí.

Fidesz navrhol, aby poslanci hlasovali o vstupe Švédska do NATO budúci pondelok
Ilustračná snímka. Foto: nato.int

Maďarská vládnuca strana Fidesz navrhla, aby poslanci hlasovali o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) v pondelok 26. februára.

Podľa šéfa klubu Mátého Kocsisa strana tento krok podporí, informovala v utorok (20. 2.) agentúra MTI. Maďarsko je poslednou krajinou, ktorá doteraz žiadosť severskej krajiny o členstvo v NATO neratifikovala. Švédsko správu o blížiacom sa hlasovaní privítalo.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý na rozdiel od iných predstaviteľov aliančných krajín udržiava dobré vzťahy s Ruskom, tvrdí, že vstup Švédska do NATO podporuje. Avšak príslušný zákon je v maďarskom parlamente od polovice roka 2022.

Poslanci s ratifikáciou otáľali podľa všetkého aj kvôli kritike od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti týkajúcej sa zhoršovania stavu demokracie v Maďarsku.

Spor vraj čoskoro vyriešia

Orbán vo svojom víkendovom prejave povedal, že maďarský parlament by mohol schváliť žiadosť Švédska koncom mesiaca. Podľa neho je dobrou správou, že „náš spor so Švédskom bude už čoskoro vyriešený“. Dodal, že spoločne so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom podnikli kroky „k obnoveniu dôvery“ medzi oboma krajinami. Aké kroky to boli, však nespresnil.

„Samozrejme to vítame,“ povedal podľa agentúry Reuters švédsky minister obrany Pal Jonson v reakcii na správu, že maďarský parlament bude o vstupe jeho krajiny do Aliancie hlasovať na budúci týždeň.

Švédsko podalo žiadosť o vstup do Aliancie spoločne s Fínskom v máji 2022 v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo členom NATO na začiatku vlaňajšieho apríla.

Švédsky vstup do NATO vyžaduje súhlas všetkých 31 členských štátov. Dlho bolo za najväčšiu prekážku v procese pokladané Turecko, to ale pripojenie Švédska k NATO odsúhlasilo minulý mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet