Na hlavný obsah

Konšpiračné teórie majú medzi Slovákmi rovnako veľa zástancov ako aj odporcov

Vyplýva to z prieskumu Slovenskej akadémie vied.

Konšpiračné teórie majú medzi Slovákmi rovnako veľa zástancov ako aj odporcov
Ilustračná snímka ľudí na telefónoch. Foto: Unsplash

Približne šestina (17 percent) slovenskej populácie je silným zástancom konšpiračných teórií a ďalších 13,6 percenta Slovákov je konšpiráciám naklonených.

Opačné názory zastáva približne rovnaká skupina obyvateľov krajiny. Vyplýva to z výsledkov analýzy Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

„Hlavným zistením je existencia dvoch podobne veľkých skupín, ktoré sa vo svojich postojoch ku konšpiračným príbehom navzájom zrkadlia. V oboch prípadoch ide o silne politicky orientované skupiny, ktoré sa zaujímajú o politické dianie a zároveň vnímajú spoločnosť ako extrémne rozdelenú,“ uviedol autor štúdie Dominik Želinský.

Názory zástancov a odporcov konšpirácií

Skupina Slovákov, ktorí sú fanúšikmi konšpirácií, má výrazne negatívny postoj k členstvu krajiny v EÚ a NATO. Práve títo ľudia najčastejšie zastávajú názor, že za vojnu na Ukrajine po ruskej invázii do susednej krajiny môže Západ alebo Severoatlantická aliancia.

Štvrtina z nich sa zároveň domnieva, že Slovensko by sa malo postaviť na stranu Ruska. Podľa SAV ide zároveň o skupinu ľudí, ktorí najviac dôverujú súčasnej vládnej koalícii premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Jeho súčasná vláda napríklad zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob.

Podľa výskumu SAV Slováci, ktorí sú prokonšpiračne orientovaní, často sympatizujú s konšpiračnými príbehmi, ale v porovnaní so zástancami konšpirácií majú napríklad vyššie sympatie k EÚ a NATO.

Silnými odporcami konšpirácií je 18,7 percenta obyvateľov Slovenska a ďalších 16 percent je ich miernymi odporcami. Tieto skupiny spája napríklad pozitívne hodnotenie členstva krajiny v EÚ alebo NATO a väčšina z nich považuje Rusko za zodpovedné za vojnu na Ukrajine.

Tajné sprisahania

Respondenti v prieskume odpovedali na otázky týkajúce sa napríklad ovplyvňovania života ľudí sprisahaním z tajných miest.

Vyjadrovali sa aj k tvrdeniam, že epidémia ochorenia COVID-19 je súčasťou väčšieho plánu na ovládnutie spoločnosti, alebo k názoru, že existujú skupiny najbohatších a najmocnejších ľudí, ktoré sa snažia vytvoriť nový svetový poriadok.

Prieskumu sa zúčastnilo 2 000 ľudí v novembri a decembri minulého roka. Vzorku vybrali tak, aby zodpovedala zloženiu slovenskej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko