Na hlavný obsah

M. Žilinka odmieta, že by pri novele Trestného zákona mlčal, pripomienky mal tlmočiť P. Pellegrinimu

Ohradil sa voči zaťahovaniu do politického boja.

M. Žilinka odmieta, že by pri novele Trestného zákona mlčal, pripomienky mal tlmočiť P. Pellegrinimu
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona i to, že by sa zúčastnil nejakých tajných stretnutí. Uviedol to počas Hodiny otázok v pléne Národnej rady (NR) SR.

Skonštatoval, že svoje pripomienky tlmočil predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD). Do akej miery sa zapracovali v pozmeňujúcich návrhoch podľa vlastných slov nevie, pretože nepozná pozmeňujúce návrhy.

„Nie som ticho, nezúčastňujem sa však marketingových aktivít,“ vyhlásil Žilinka a ohradil sa voči zaťahovaniu Generálnej prokuratúry (GP) SR a prokurátorov do politického boja.

Tvrdí, že na odbornej úrovni komunikoval so šéfom parlamentu. Listom mu mal tlmočiť svoje pripomienky k novele a následne sa s ním aj stretol za účasti ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

Pripomienkoval viaceré časti

Priblížil, že jeho pripomienky sa týkali viacerých častí. A to korupčnej trestnej činnosti a súladu ustanovení s medzinárodnými záväzkami, ďalej garantovania práva na zákonného sudcu v trestných veciach.

Reagoval nimi podľa vlastných slov aj na nález Ústavného súdu SR k podmienkam ukladania trestu prepadnutia majetku. Ďalšia časť sa mala týkať príslušnosti súdov pri poškodzovaní finančných záujmov Európskej únie a tiež prehliadky a kontroly pozemkov.

Poslankyňa Zuzana Mesterová (PS) sa v rámci doplňujúcej otázky generálneho prokurátora pýtala aj na názor ku skráteniu premlčacej lehoty i pri znásilneniach.

Žilinka reagoval, že aj zmeny premlčacích lehôt vyjadrujú predstavu navrhovateľa o smerovaní trestnej politiky a je to legitímne právo navrhovateľa tak, ako je legitímne právo opozície zmeny kritizovať a podať pozmeňujúce návrhy. „To nie je kompetencia generálneho prokurátora,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko