Na hlavný obsah

Novela Trestného zákona: Takto sa zmenia tresty pri krádežiach

Novela sa dotkne širokého okruhu majetkových trestných činov.

Novela Trestného zákona: Takto sa zmenia tresty pri krádežiach
Na ilustračnej snímke trestný zákon Foto: RTVS

Najdôležitejšie je, že novela Trestného zákona sa dotkne širokého okruhu majetkových trestných činov. Uviedla to riaditeľka občianskeho združenia Via Juris Katarína Batková.

Novelu hodnotí združenie kriticky. Považujú za neprimerané, že takáto novela ide v skrátenom legislatívnom konaní. Batková kritizuje však aj obsah novely – hlavne pokiaľ ide o podstatný zásah do fungovania inštitúcií právneho štátu a viaceré zmeny týkajúce sa Trestného zákona, ale aj trestného procesu.

Za najdôležitejšie dosahy považuje Batková tie, ktoré sa budú týkať bežných ľudí, ale aj tie, ktoré sa budú týkať káuz predstaviteľov bývalého vedenia štátu, polície, prokuratúry, súdnictva, ale aj viacerých politikov. „Hrozí, že niektoré kauzy nebudú vyšetrené a nebudú prejednané na súde,“ upozorňuje.

Kratšie premlčacie lehoty

Za úplne najdôležitejšie však považuje to, že novela sa dotkne širokého okruhu majetkových trestných činov. Budú kratšie premlčacie lehoty a polícia bude mať omnoho menej času, aby našla páchateľov týchto činov, priblížila.

„Pokiaľ ide o premlčacie lehoty, ak už došlo k vzneseniu obvinenia voči konkrétnemu páchateľovi, tak v takom prípade sa to tých káuz nedotkne. Dotkne sa to len tých káuz, v ktorých zatiaľ obvinenie nepadlo,“ uviedla.

Zmeny v trestoch za krádež

Tieto budú podľa nej musieť prehodnotiť. Tam, kde bude po novom premlčacia lehota kratšia a už od spáchania trestného činu po prijatie tejto novely uplynula, tak bude potrebné trestné konanie zastaviť, dodala Batková.

Napríklad pri trestnom čine krádeže vo výške do 350-tisíc eur je momentálne premlčacia doba 20 rokov, po novom by to mali byť len tri roky. Teraz je tento čin klasifikovaný ako zločin, po schválení novely by išlo o prečin. Zmeniť by sa mali aj tresty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko