Na hlavný obsah

Modernizácia vykurovania nitrianskeho sídliska mešká. Centrálny zdroj tepla mali mať byty v roku 2022

Celý projekt stojí 20 miliónov eur.

Modernizácia vykurovania nitrianskeho sídliska mešká. Centrálny zdroj tepla mali mať byty v roku 2022
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Práce na modernizácii vykurovania najväčšieho nitrianskeho sídliska meškajú. Teplárenská spoločnosť mala na centrálny zdroj tepla napojiť všetkých 10-tisíc bytov do konca roka 2022.

Niektoré paneláky však aj túto zimu kúria cez lokálne kotolne a desiatky rokov staré potrubie.

12-poschodový panelák na Baničovej ulici v Nitre napojili na nový centrálny zdroj vykurovania pred dvomi rokmi. Ľudia si teraz môžu sami rozhodnúť, akú teplotu budú mať radiátory a teplá voda.

Kedy sa podarí projekt dokončiť? Na to sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Miroslav Lyko:

„Vieme si to nastaviť, že či ju chceme mať celú noc alebo chceme si to nastaviť iba v hodinách do polnoci,“ vysvetlil zástupca vlastníkov bytov panelákového domu v Nitre Tomáš Holota.

Takéto výhody ešte nemajú bytové domy na sídlisku Diely. Hoci ich mala Nitrianska teplárenská spoločnosť na nový vykurovací systém napojiť do konca roka 2022. S uložením izolovaného potrubia práve skončili na jednej ulici a čakajú ich ešte ďalšie.

„Ako stúpali ceny ocele, tak nás dodávateľ požiadal o prehodnotenie. A v tom roku 2021 aj prišla výzva z Modernizačného fondu. Preto sme sa rozhodli prerušiť práce, sme prepracovali projekt, dostali sme dotáciu z eurofondov 3,4 milióna. Preto tá realizácia z roku 2022 sa presunula až na rok 2024,“ uviedol člen predstavenstva Nitrianskej teplárenskej spoločnosti Pavol Abrhan.

Celý projekt stojí 20 miliónov eur. Spotrebitelia v konečnej cene tepla postupne zaplatia len to, čo preinvestuje Nitrianska teplárenská. Dotáciu z eurofondov do toho nezapočítajú.

Zdržanie malo aj pozitívum

Zdržanie, aj keď je to možno paradoxné, isté pozitívum malo. Napojenie všetkých panelákov na centrálny tepelný zdroj postupne ruší 17 doterajších kotolní na sídlisku Nitrianska teplárenská a sľubuje, že celý projekt tento rok do jesene dokončí.

„Teplo sa vyrába na jednom mieste, kde sa dá použiť veľmi účinná technológia, kde sa dajú lepšie sledovať emisie a kde sa dajú zapojiť aj obnoviteľné zdroje popri zemnom plyne,“ uzavrel energetický analytik Radovan Potočár.

Nitrianska teplárenská spoločnosť v meste pod Zoborom zásobuje teplom 22-tisíc domácností. Po napojení Klokočiny a Dielov vykúri centrálny tepelný zdroj na Párovciach 13-tisíc bytov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny