Na hlavný obsah

Ambulantní lekári hrozia zavedením poplatkov, ak nedostanú viac peňazí od štátu

ASL žiada garantovaný medziročný nárast zdrojov ako majú ústavné zariadenia.

Ambulantní lekári hrozia zavedením poplatkov, ak nedostanú viac peňazí od štátu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V prípade, že sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, pristúpi sa od apríla k plošnému zavedeniu poplatkov. Upozornila na to Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR. Poukázala pritom na vyhlášku k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo, ktorá podľa nej prináša nedostatočné financovanie ambulantného sektora.

„Je obrovským sklamaním, že štát hodil ambulantný sektor cez palubu. V tejto situácii preto opäť zdôrazňujeme, že na postoj štátu k ambulantnému sektoru doplatia predovšetkým pacienti,“ poznamenala na sociálnej sieti.

„Pokiaľ ambulantný sektor a tiež diagnostické pracoviská (SVLZ) nebudú mať garantovaný rovnaký medziročný nárast ako ústavné zariadenia, ambulantní lekári pristúpia k plošnému zavedeniu poplatkov od apríla 2024,“ dodala.

Asociácia zároveň skonštatovala, že piatkové (23. 2.) rokovanie k vyhláške potvrdilo, že ambulantný sektor nemá v tomto roku garantované žiadne zvýšenie zdrojov. „Medziročný nárast je v záporných číslach, takže zaznamenávame medziročný pokles. To, že sa nárast spomína v dôvodovej správe, nie je právne záväzné,“ uzavrela.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo

Štát v žiadnom prípade nehodil ambulantný sektor cez palubu. Deklarovalo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii na kritiku. Pripomenulo, že vyhláška k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Je preto podľa neho predčasné komentovať jednotlivé časti.

„Podľa úspešnosti plnenia úsporných opatrení bude možné priniesť dodatočné zdroje aj do ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Pôjde o 100 miliónov eur,“ priblížilo komunikačné oddelenie ministerstva.

„V druhom polroku 2024 je ambíciou MZ SR implementovať nový katalóg ambulantných zdravotných výkonov, a tak dofinancovať vybrané špecializácie v ambulantnej zdravotnej starostlivosti s cieľom zvýšenia dostupnosti starostlivosti a skrátenia čakacích dôb,“ dodali s tým, že implementácia sa viaže na úspešnosť úsporných opatrení.

Rezort zároveň ozrejmil, že pri určovaní súm pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti zohľadňoval infláciu, nárast miezd v celom sektore, starnutie, energie aj zvýšenie chorobnosti.

„Minimálne sumy v návrhu vyhlášky boli stanovené tak, že sa sumy pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti znížili o päť percent a o úsporné opatrenia preto, aby zdravotné poisťovne vedeli zvyšnú sumu minúť podľa svojho vlastného poistného kmeňa,“ uzavrel.

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR v pondelok opätovne kritizovala vyhlášku k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo. Prináša podľa nej nedostatočné financovanie ambulantného sektora. V prípade, že sa zdroje nezvýšia, ambulantní lekári podľa nej pristúpia k plošnému zavedeniu poplatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko