Na hlavný obsah

Liečenie onkologických pacientov stojí čoraz viac: Pri týchto diagnózach majú poisťovne najvyššie náklady

Približne 40 percent nádorových ochorení vieme odhaliť prevenciou.

Liečenie onkologických pacientov stojí čoraz viac: Pri týchto diagnózach majú poisťovne najvyššie náklady
Na Slovensku pribudne ročne v priemere takmer 34-tisíc onkologických pacientov. Foto: RTVS

Náklady na liečenie onkologického pacienta za uplynulých päť rokov vzrástli o viac ako dve miliardy eur. Takmer polovica nádorových ochorení sa dá zistiť a podchytiť. Väčšina Slovákov však na preventívne prehliadky nechodí.

Na Slovensku pribudne ročne v priemere takmer 34-tisíc onkologických pacientov. Čím skôr ochorenie lekári diagnostikujú, tým má pacient väčšiu šancu na vyliečenie. V neskoršom štádiu je liečba je komplikovanejšia a nákladnejšia.

„Čo sa týka teda nákladov zdravotných poisťovní, tieto čísla sumarizujú náklady za päťročné obdobie. Favoritom sú zhubné nádory tráviacich orgánov, kde zdravotné poisťovne uhradili zdravotnú starostlivosť vo výške viac ako 480 miliónov eur. Na druhej strane je rakovina krvi, kde uhradili starostlivosť vo výške takmer 450 miliónov eur. A na treťom mieste sú zhubné nádory prsníka, kde tá suma za päť rokov kumulatívne bola niečo cez 320 miliónov eur,“ vysvetlil expert na zdravotníctvo zo Slovenskej zdravotníckej univerzity Róbert Babeľa.

Reportáž o nákladoch onkopacientov pripravila do Správ RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

Približne 40 percent nádorových ochorení vieme odhaliť už prevenciou. Povinné onkologické preventívne prehliadky však na Slovensku zatiaľ neexistujú.

Ako zlepšiť prevenciu

„Náš návrh zaviesť povinné preventívne prehliadky bude znamenať nárazovo vyššie náklady pre zdravotný systém v tejto krajine. Ale tá návratnosť, nech príde o 10, 15 rokov, ale príde,“ uviedol Patrik Herman, zástupca pacientov a člen OnkoAliancie Slovensko.

„Keď ja mám termín raz za dva roky, ja idem. Lebo skutočne človek nevie, aj keď sa cíti dobre, či je všetko v poriadku. Ale toto povedomie nemá skutočne vysoké percento populácie,“ zhodnotil Róbert Babeľa.

„Nemusíme občanom Slovenska niečo prikazovať. Ale môžeme ich nejakým spôsobom motivovať. Napríklad nižšími odvodmi do zdravotného alebo sociálneho poistenia,“ myslí si Patrik Herman.

Predseda OnkoAliancie si uvedomuje, že Slovensko nemá dostatok peňazí, ani lekárov. Preto predstavil alternatívu, ktorá by mohla záchyt ochorenia urýchliť, čím by výdavky na pacientov znížili.

„To je práve tá umelá inteligencia. Od začiatku od prvej prezentácie pacienta k lekárovi, keď mu pomôže vytvoriť chorobopis, keď mu pomôže upozorniť na podozrivé ochorenia, keď pomôže znížiť falošné negatívne výsledky,“ vyjadril sa predseda OnkoAliancie Slovensko Štefan Korec.

Štefan Korec verí, že projekt OnkoAliancie pre implementáciu umelej inteligencie do onkológie spustia do konca leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko