Na hlavný obsah

Nemecké strely Taurus by významne pomohli Ukrajine. Kancelár Scholz sa však obáva zatiahnutia do vojny

Strely Taurus rozdeľujú nemeckých politikov.

Nemecké strely Taurus by významne pomohli Ukrajine. Kancelár Scholz sa však obáva zatiahnutia do vojny
Ilustračná snímka.

Významnou pomocou pre Ukrajinu by boli aj nemecké strely dlhého doletu Taurus. S ich dodávkami však Berlín váha. Kancelár Olaf Scholz sa obáva, že by to zatiahlo Nemecko do vojny. Odborníci, opozícia ani niektorí politickí partneri v jeho vláde takéto obavy nemajú.

Nemecké strely Taurus s doletom 500 kilometrov patria medzi najúčinnejšie svojho druhu na svete. Aj keď ich dodávky do zahraničia podliehajú politickému rozhodnutiu, všetky otázky spojené s ich nasadením rieši výrobca, ktorým je bavorská zbrojárska firma a nie Bundeswehr.

„Neverím, že by vojaci Bundeswehru museli ísť kvôli týmto strelám na Ukrajinu. Výcvik a programovanie cieľov je v kompetencii firmy Taurus System, ktorá ich vyrába a jej pôsobenie na Ukrajine nepodlieha rozhodnutiu vlády Olafa Scholza. Kancelár má preto prehnané obavy, že by Nemecko mohlo byť zapletené do vojny Ruska proti Ukrajine,“ uviedol bývalý generál nemeckého Bundeswehru Werner von Scheven.

Nemeckým strelám Taurus pre Ukrajinu sa v Správach RTVS venoval Tibor Macák:

Nemecký kancelár po stretnutí v Paríži o Taurusoch síce už nehovoril, ale podľa Scholza jeho účastníci odmietli nasadenie pozemných vojsk na Ukrajine.

„Diskutovali sme o spôsoboch, ako zabezpečiť podporu Ukrajine. Panovala zhoda v tom, na čom sme sa dohodli na začiatku, a síce, že na ukrajinskom území nebudú žiadne pozemné jednotky, žiadni vojaci, ktorých by tam vyslali európske krajiny alebo štáty NATO,“ vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Ukrajina potrebuje najmä muníciu

Vojenskí experti sa zhodujú v tom, že ukrajinská armáda akútne potrebuje nielen Taurusy, ale aj ďalšie zbrane a najmä muníciu.

„Ukrajina potrebuje dodávky všetkých zbraní, ktoré má Západ k dispozícii, lebo zúfalo odoláva brutálnej ruskej agresii. Rusko nebude váhať zaútočiť po Ukrajine aj na iné štáty. Ide o to, aby Západ všemožne podporil brániacich sa Ukrajincov. Z tejto podpory by nemal byť vyňatý žiadny zbraňový systém,“ dodal bývalý generál.

Nemecký Bundeswehr má vo svojom arzenáli asi 600 kusov Taurusov. Jedna strela stojí takmer milión eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet