Na hlavný obsah

Objavilo sa falošné video, na ktorom sa javí, že moderátor RTVS vyjadril podporu prezidentskému kandidátovi

Politickú kampaň ovplyvňujú aj hoaxy.

Objavilo sa falošné video, na ktorom sa javí, že moderátor RTVS vyjadril podporu prezidentskému kandidátovi
Záber z falošného videa z diskusnej relácie RTVS: Foto: RTVS

Umelá inteligencia môže ovplyvniť predvolebnú kampaň či mediálny priestor. Dôkazom je aj diskusná relácia RTVS. Umelá inteligencia ju upravila tak, že moderátor vyjadril podporu prezidentskému kandidátovi. Predvolebnú kampaň ovplyvňujú aj hoaxy o kandidátoch.

Obaja navyše v upravenom videu navádzali na investovanie do súkromnej firmy. Video upravila umelá inteligencia.

Falošnému videu, na ktorom sa javí, že moderátor RTVS vyjadril podporu prezidentskému kandidátovi Petrovi Pellegrinimu, sa venoval v spravodajskom bloku Správy :24 redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Redaktori a moderátori RTVS nesmú verejne prezentovať svoje politické názory ani sympatie k politikom. A to, že niektorí nevedia vyhodnotiť, keď to vidia na prvý raz, že to video je falošné, tak to je na tom to smutné,“ uviedol moderátor RTVS Miroslav Frindt.

„Áno, toto sú prvé voľby, kedy nás toto čaká, ale najviac to bude využívané vo voľbách parlamentných, ktoré nás čakajú o niekoľko rokov. Pretože dovtedy sa technológia tak zdokonalí, že bežný laik nebude schopný rozlíšiť, čo je pravda a čo nie,“ povedal predseda parlamentu a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Odborník vyzýva na obozretnosť

Podobné videá môžu zmeniť verejnú mienku a výrazne ovplyvniť napríklad predvolebnú kampaň. Odborník preto vyzýva ľudí na obozretnosť.

„Keď sa človek pozrie, ako napríklad funguje politická kampaň, na akých argumentoch, alebo nejaká bežná reklama, tak niet sa čomu čudovať, že niekde na tej inteligenčnej krivke sa nájdu ľudia, ktorí nemajú schopnosť posúdiť oveľa jednoduchšie veci ako tieto,“ skonštatoval pedagóg Katedry digitálnych hier FMK UCM v Trnave Michal Kabát.

Politickú kampaň ovplyvňujú aj hoaxy. Pred časom sa na internete objavila informácia, že prezidentský kandidát Ivan Korčok v minulosti spolupracoval s ŠtB. Nepravdivú informáciu vyvrátil aj Ústav pamäti národa.

„Dezinformátori celkom jasne ukázali, že budú vyťahovať a vymýšľať akúkoľvek špinu. Nemyslím si, že budú mať teraz akékoľvek zábrany,“ kritizoval Korčok.

Odborníci na komunikáciu preto odporúčajú ľuďom, aby si informácie overovali z viacerých hodnoverných zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko