Na hlavný obsah

Od rodičov dostal zbraň ako darček. Porota rozhodla, že za zabíjanie v škole v USA nesie vinu aj strelcova matka

Ignorovala varovné signály o duševnom stave svojho syna.

Od rodičov dostal zbraň ako darček. Porota rozhodla, že za zabíjanie v škole v USA nesie vinu aj strelcova matka
Na snímke matka strelca Jennifer Crumbleyová. Foto: TASR/AP

Porota v americkom štáte Michigan v utorok (6. 2.) uznala za vinnú z neúmyselného zabitia matku strelca, ktorý v roku 2021 v škole zabil štyroch študentov.

Jennifer Crumbleyová je prvým rodičom v USA, ktorého uznali zodpovedným v súvislosti s masovou streľbou, ktorú vykonalo jeho dieťa, napísala stanica BBC. Výšku trestu súd oznámi 9. apríla, píše AFP.

Vtedy pätnásťročný Ethan Crumbley v roku 2021 na strednej škole Oxford High School v štáte Michigan nakreslil obrázky s násilnou tematikou.

Rodičia si ho vtedy ale odmietli z vyučovania vyzdvihnúť. O niekoľko hodín neskôr začal po svojich spolužiakoch strieľať, štyroch zabil a niekoľko ďalších zranil.

Vlani v decembri ho súd poslal na doživotie za mreže. Sudca odmietol žiadosť obhajoby o kratší trest. Odsúdenému odoprel aj možnosť podmienečného odpustenia zvyšku trestu.

Podľa amerických úradov sú za čin čiastočne zodpovední aj Crumbleyho rodičia, ktorí ignorovali psychické problémy svojho syna. Len pár dní pred útokom mu ako darček dali zbraň.

Podľa porotcov Crumbleyová nezabránila svojmu synovi v smrtiacej streľbe a ignorovala varovné signály o duševnom stave svojho syna, vinili ju aj z nedbanlivosti.

Hrozí jej 15 rokov väzenia

Crumbleyovú uznali za vinnú vo všetkých štyroch prípadoch neúmyselného zabitia, za každý z nich jej hrozí maximálny trest 15 rokov väzenia. Pri čítaní rozhodnutí porotcov podľa BBC vyzerala ľahostajne a pozerala do zeme.

Otec strelca James Crumbley čelí v oddelenom súdnom prípade rovnakým obvineniam ako jeho manželka. Vinu odmieta, pred súd by sa mal postaviť v marci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet