Na hlavný obsah

Princa Williama čaká neľahký návrat do práce, prevezme časť povinností chorého britského kráľa Karola III.

Monarcha načas zruší svoje verejné vystúpenia.

Princa Williama čaká neľahký návrat do práce, prevezme časť povinností chorého britského kráľa Karola III.
Na snímke zľava princ William a britský kráľ Karol III. Foto: TASRA/AP

Oznámenie o náleze rakoviny u kráľa Karola III. dnes ovládlo titulné strany britských médií. Daily Mail cituje premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého je šťastie, že sa na ochorenie prišlo včas.

The Sun si všíma, že Karol III. informoval členov svojej rodiny osobne, a špekuluje, či diagnóza ovplyvní zlé vzťahy medzi princom Harrym a jeho otcom.

Denník The Times sa zameriava na povinnosti Karola III. na čele britskej monarchie, z ktorých časť teraz prevezme jeho starší syn princ William; viac do popredia pravdepodobne vystúpi tiež kráľova manželka Camilla.

„Kráľ bude podľa očakávania naďalej pokračovať v pravidelných stretnutiach s premiérom, hoci bude závisieť od odporúčaní lekárov, či sa budú konať osobne. To isté bude platiť pre stretnutia s tajnou radou (kráľovským poradným orgánom – poz. red.),“ vysvetľujú The Times.

Karol III. sa naposledy na verejnosti objavil v nedeľu vo východoanglickom Norfolku, kde pre neho typickou rýchlou chôdzou došiel do miestneho kostola svätej Márie Magdalény.

V oznámení o kráľovej diagnóze Buckinghamský palác uviedol, že monarcha načas zruší svoje verejné vystúpenia, ale bude pokračovať v administratívnej práci.

Bude vykonávať rutinné povinnosti

Podľa britských médií okrem pravidelného stretávania so Sunakom bude napríklad kráľ denne dostávať „červené kufríky“ s dokumentmi a správami zo sveta, ale predovšetkým z britskej vlády a parlamentu, bude podpisovať zákony a vykonávať ďalšie rutinné povinnosti.

„Neľahký návrat do práce čaká princa Williama,“ súdi stanica BBC o 41-ročnom princovi z Walesu a následníkovi trónu, ktorý 75-ročného kráľa počas jeho liečby zastúpi napríklad pri verejných akciách.

Williamova manželka princezná z Walesu Kate sa na konci januára vrátila z nemocnice, zotavuje sa po bližšie nespresnenej operácii a k svojim povinnostiam sa podľa médií nevráti skôr ako po Veľkej noci.

Oznámenie, že Karol III. má rakovinu, vyvolalo odozvu po celom svete, predovšetkým v západných krajinách a krajinách britského Spoločenstva národov (Commonwealthu), odkiaľ kráľovi hneď v pondelok prichádzalo želanie skorého uzdravenia.

Veľa informácií nezverejnili

Buckinghamský palác o kráľovej diagnóze nezverejnil veľa informácií – nie je jasné, s akým typom rakoviny sa Karol III. lieči, ani aká je prognóza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet