Na hlavný obsah

Historická misia na Mesiac nateraz nevyrazí, štart odložili pre technické problémy

Nový štart sa uskutoční vo štvrtok ráno.

Historická misia na Mesiac nateraz nevyrazí, štart odložili pre technické problémy
Raketa Falcon 9 spoločností SpaceX a Intuitive Machines. Foto: Profimedia

Americké spoločnosti SpaceX a Intuitive Machines v stredu (14. 2.) pre technické problémy odložili štart misie IM-1. Mala smerovať na Mesiac a pristáť tam s vedeckým nákladom. V prípade úspechu by to bola prvá komerčná misia, ktorá by to dokázala. Nový štart sa uskutoční vo štvrtok (15. 2.) ráno.

„Stredajší pokus odkladáme kvôli abnormálnej teplote metánu. Naším cieľom je štvrtok o 1.05 h (floridského času),“ napísala spoločnosť SpaceX, ktorej raketa Falcon 9 vynesie do vesmíru sondu Intuitive Machines, na sociálnej sieti X.

Spoločnosť SpaceX oznámila rozhodnutie odložiť let, ktorý mal odletieť z Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral približne 75 minút pred štartom.

Pristávací modul Nova-C spoločnosti Intuitive Machines zostáva pripravený na vrchole nosnej rakety, uvádza agentúra Reuters. Príležitosť na štart potrvá do 16. februára. Ak sa misia neuskutoční, spoločnosť Intuitive Machines musí čakať do marca.

Ak pôjde tento týždeň všetko podľa plánu, modul pristane na povrchu Mesiaca 22. februára. Bude to prvé súkromné pristátie na Mesiaci a prvé americké pristátie na povrchu Mesiaca od ukončenia programu Apollo v roku 1972.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet